VIDEO | Marcia Poelman (Het Roze Huis): Pride is strijd. Maar wat zijn de strijdtonelen?

Het Roze Huis-voorzitter Marcia Poelman vernoemt enkele strijdtonelen die achter de slagzin pride is protest schuilen.

“Pride is strijd. Voor velen is dat een slagzin die eerder in het verleden thuishoort”, vertelt Poelman op de persconferentie van Antwerp Pride. “Want de situatie van holebi’s en transgenders in België is toch goed? Dat is zo. Maar onze ambitie reikt verder. Het zal pas goed zijn als het voor iedereen goed is.”

“‘Liefde is liefde’ is ook zo’n catchphrase. Maar de strijd is meer dan dat.”

Als voorzitter van Het Het Roze Huis spreekt Poelman met velen. En welke issues komen dan naar boven?

Zorg

“Het is een strijd voor zorg. Dat was zo toen aids de kop opstak. En het is nu nog steeds zo. Voor senioren in rusthuizen of die nog zelfstandig wonen. Zij voelen zich vaak geïsoleerd”, verwijzend naar de Regenboogambassadeurs.

“Het is ook een strijd voor mensen die psychologisch lijden. Die mensen vinden vaak niet de juiste hulp.

“Voor trans* personen, met de medische kosten voor hun transitie. De pandemie en quarantaine hebben de bestaande problemen nog scherper naar boven gebracht.”

Sociale stijd

Het is ook een sociale strijd, speecht Poelman. “Voor sekswerkers, met een kwetsbaar statuur, die de voorbije maanden de keuze hadden tussen een inkomen dat wegvalt of gezondheidsrisico’s nemen.” 

Boysproject, een organisatie die focust op mannen die seks hebben met mannen voor geld (M$M), maakt deel uit van het Antwerp Queer Arts Festival (AQAF).

Internationale strijd

Voorts herinnert Poelman er ons aan dat de strijd ook internationaal is. “We mogen als land en stad de waarden en principes die we huldigen niet vergeten wanneer de economische belangen in het vizier komen. Zo werken principes niet.

Poelman verwijst naar Saoedi-Arabië, Rusland, Hongarije en Polen

Antiracisme

De strijd is ook een antiracistische strijd. “Zeker voor diegene die ze dagelijks moeten voeren. Meer nog dan tegen homo- of transfobie en helaas ook vaak binnen LGBT-beweging waarin ze zich veilig zouden moeten voelen.”

Het Roze Huis was enkele weken eerder aanwezig aan Het Steen voor de Black Lives Matter-betoging. Poelman zegt dat HRH ook volgende keren aanwezig zal zijn, hopelijk met meer mensen. “Het is dezelfde strijd.” 

Verbreding

“En ja het is ook strijd van liefde.”

Poelman is tevreden over de verbreding van thema’s die de voorbije jaren is gebeurd.  

Beeld: Timothy Junes

Een gedachte over “VIDEO | Marcia Poelman (Het Roze Huis): Pride is strijd. Maar wat zijn de strijdtonelen?

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: