5-9 AUGUSTUS | Zonder parade focust Antwerp Pride 2020 op reflectie en de kernwaarden van pride

Tentoonstellingen, debatten, wandelingen… Je zal van 5 tot en met 9 augustus uit je kot kunnen komen tijdens de dertiende editie van Antwerp Pride. Er is dit jaar weliswaar geen parade, maar wel een fotowandeltocht en andere alternatieven. 

Maar ook in je kot zal je Antwerp Pride kunnen vieren met een pretpakket en het nieuwe streaming platform AntwerpPride.TV

Tegelijk roept de organisatie ook de hulp in van alle Antwerpenaren om de hele stad in regen- boogkleuren te steken. ‘Together We Pride‘ is dan ook het thema dit jaar.

Reflectie en ingetogenheid

Dat het geen Antwerp Pride wordt zoals anders was al bekend. Het tweede weekend van augustus wordt er een zonder parade en zonder grote feesten. 

“Toch hebben we er nooit aan gedacht om dit jaar Antwerp Pride af te gelasten of uit te stellen”, zegt voorzitter Bart Abeel

“Pride is niet enkel feest, maar ook een moment van reflectie. Dat doen we elk jaar, maar dit jaar brengen we dit sterker naar voren.

Samen pride

In de pre-coronawereld, eerder dit jaar, stelde Antwerp Pride haar thema voor: ‘Together We Pride’. Dat thema blijft behouden. 

“Want het is relevanter dan ooit”, legt Abeel uit. “Zelden hebben we zo de nood tot verbinding gevoeld als tijdens de voorbije maanden. Samen zullen we er voor zorgen dat de regenboog en de boodschap van de pride in augustus in de stad aanwezig zal zijn. We zijn dan ook zeer blij dat de Stad Antwerpen en de winkelverenigingen extra vlaggen zullen uithangen. We hopen dat veel mensen zullen volgen. Dat mensen die om een of andere reden de voorbije jaren nog geen regenboogvlag hebben uitgehangen dit jaar de kleuren uit hun raam laten wapperen.”

Uit de kleerkast

De organisatie doet nog een oproep. “Dit jaar is er geen parade op zaterdag en dus blijven er veel Pride outfits onaangeroerd. Die mogen ook dit jaar uit de kast”, lacht Abeel. 

“We hopen dat iedereen op zaterdag 8 augustus hun Pride outfit aantrekt om de stad in te trekken, om naar de supermarkt te gaan, naar het werk, te sporten, naar de bomma… Kortom, laten we tonen dat je niet enkel mag zijn wie je bent in een georganiseerde parade, maar elke dag op elk moment.”

Antwerp Queer Arts Festival

Antwerp Pride gaat ook dit jaar hand in hand met het Antwerp Queer Arts Festival (AQAF) dat doorgaat van 3 tot 9 augustus. 

Zij nemen opnieuw De Studio als uitvalsbasis. 

Veiligheid

Het programma dat de organisatie in het Havenhuis voorstelde, werd samengesteld rekening houdend met de huidige veiligheidsmaatregelen. 

Abeel benadrukt het belang van sanitaire veiligheid. “Wij gaan duidelijk zeggen: de regels zijn de regels. Als de politie moet ingrijpen, dan moet dat maar.”

Voor een deel palmt het programma het centrum in, waarbij je de metropool op een andere manier kan ontdekken. Maar je kan Pride ook in je kot en met je eigen bubbel vieren.

Antwerp Pride is zeer erkentelijk naar de partners die ons dit jaar steunen. We willen ze dan ook uitdrukkelijk danken: de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en alle diensten, Het Roze Huis, Deloitte, Unilever en Port of Antwerp.

Beeld: Timothy Junes

Een gedachte over “5-9 AUGUSTUS | Zonder parade focust Antwerp Pride 2020 op reflectie en de kernwaarden van pride

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: