Wel Jong Niet Hetero werkt aan nieuwe naam

Wel Jong Niet Hetero werkt aan een nieuwe naam, laat de LGBTI-jongerenkoepel weten op Instagram. 

De vereniging en de naam ontstonden in 1994. De naam was en is leuk gevonden. ‘Wel Jong’, want WJNH groepeert jongeren (vroeger tot 26 jaar, nu tot 30 jaar) en ‘Niet Hetero’ want het draaide en draait rond seksuele geaardheid. De naam klonk en klinkt lekker weinig labelend. 

Maar intussen werkt WJNH rond meer dan seksuele oriëntatie, maar ook rond (trans)gender(isme) en intersekse. 

De vlag dekt de lading niet meer en in Vlaanderen is het de gewoonte om dan maar van naam te veranderen. 

Dat is niet overal zo. GLAAD is al lang niet meer de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation. Maar de afkorting bleef. Pride Amsterdam wordt georganiseerd door de Stichting Amsterdam Gay Pride. Soms is de oude naam gewoon een te sterke merknaam om bij het restafval te steken. In Zweden heet de Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter sinds 1950 RFSL.

En in België worden spoorwegoverwegen nog steeds aangeduid met een bordje met een gestileerde stoomlocomotief, terwijl treinen er al lang zo niet meer uitzien. 

Maar LGBT-verenigingen, banken, koepels en federaties en overheidsdiensten in België veranderen wel graag van naam. De Federatie Werkgroepen Homofilie (1977) werd Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit, Holebifederatie (2002) en çavaria (2009). Holebihuis Vlaams-Brabant werd begin dit jaar nog UniQue. Active Company zoekt een nieuwe naam. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid werd in 2017 Sciensano.

Beeld: Wel Jong Niet Hetero 

%d bloggers liken dit: