Albanië hervormt aanpak intersekse, maar laat niet-noodzakelijke chirurgie nog toe

Albanië heeft een ‘Medisch protocol voor de beoordeling van kinderen met atypische genitale ontwikkeling‘ gepubliceerd. Daarin blijven niet-essentiële medische ingrepen zonder kennis van zaken van de betrokkene een mogelijkheid. en gemiste kans, zegt Organisation Intersex International Europe (OII Europe). 

Het protocol, voluit ‘Protokoll Mjekësorpër Vlerësimin E Fëmijëveme Zhvillim Gjenital Atipik‘, laat nog toe dat ouders en artsen in plaats van het kind beslissen over chirurgie die best ook op wat latere leeftijd kan worden uitgevoerd. Esthetische chirurgie bijvoorbeeld, zegt Dan Christian Ghattas van OII Europe.

Het gaat dan over gonadectomie (castratie), reductie van de clitoris, hysterectomie en het verwijderen van interne gonaden. 

Respect

OII Europe hekelt deze inbreuken op mensenrechten, nl. het recht op lichamelijke integriteit. Maar OII Europe ziet ook positieve zaken in het protocol. 

De tekst spreekt over de waarheid vertellen aan het kind, respectvol medisch onderzoek en stigmatisering aanpakken. Ook moeten artsen oog hebben voor de toekomstige seksbelevenis van het kind. 

Wie beslist?

Kristian Ranđelović van OII Europe is dan weer bezorgd over wie beslist. Artsen, ouders? De kans is groot dat deze het kind zo ‘normaal’ mogelijk willen maken. 

Beeld: Wikipedia
Bron: OII Europe

%d bloggers liken dit: