VIDEO | ‘Été 85’, de verfilming van ‘Je moet dansen op mijn graf’

François Ozon verfilmde met ‘Été 85‘ het tienerboek met cultstatus ‘Je moet dansen op mijn graf‘ van Aidan Chambers. Het is dan ook een tienerfilm geworden. Daarom ook is de film net te braaf.

Het is de zomer van Alexis’ 16de verjaardag. Hij wordt tijdens een zeetocht met een zeilbootje aan de Normandische kust heldhaftig van de verdrinkingsdood gered door de 18-jarige David. Alexis heeft net de vriend van zijn dromen ontmoet. Maar zal de droom langer duren dan een zomer? De zomer van ’85…

De officiële intro is misleidend. De film begint met de clue. David, gespeeld door Benjamin Voisin, is dood. Alexis (Félix Lefebvre) vertelt de omstandigheden.

Het is een verhaal van versieren, verwachtingen en een ruzie. Homoseksualiteit is niet dé issue, maar out zijn de personages niet. Het boek dateert van 1982 en de film speelt zich af in 1985. Ondanks de outfits die ook heel actueel zijn, was dat een tijd van discretie. 

De hoofdacteurs zijn goed gecast. Félix is twinky genoeg om er 16 uit te zien, Benjamin ziet er net rijper en dominanter uit. Het plaatje klopt. Ze spelen goed en Félix is goed is goed in het verliefd kijken.

En ja het is een tienerverhaal en dus veel te braaf. Die terughoudendheid om homoseks even expliciet als heteroseks zou niet meer van deze tijd mogen zijn. De meest sexy scène is de mama van David (Valeria Bruni Tedeschi) die de piemel van Alexis goede punten geeft. 

Niettemin komt ‘Été 85’ op tijd om ons eraan te herinneren dat onbezonnenheid, improvisatie, je hart en je lust volgen menselijke eigenschappen zijn. 

‘Été 85’
Van: François Ozon.
Met: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Valeria Bruni Tedeschi .

Beeld: Timothy Junes

Een gedachte over “VIDEO | ‘Été 85’, de verfilming van ‘Je moet dansen op mijn graf’

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: