Helft jonge holebi’s en transgenders vindt coming-out moeilijk

De helft van de niet-hetero en/of niet-cisgender jongeren vindt coming-out moeilijk. Uit de kast komen kan veel betekenen, maar 89% vindt dat het niet nodig zou zijn. 

3Vraagt bevroeg jonge LGBTI’s in de aanloop van prideweek en Pride Amsterdam in Nederland.

Zeven op de tien respondenten zeggen uit de kast te zijn. Bij drie op de tien weet bijna óf helemaal niemand het. 53% van wie wel out is, vond uit de kast komen moeilijk. Ze waren zenuwachtig voor de reactie van familie, vrienden of andere mensen. 45% vond het makkelijk om te vertellen.

Nodig?

89% wil dat coming-out niet nodig wordt.  Volgens hen is het vooral een maatschappelijke verwachting dat je het vertelt als je niet in het hokje cisgender of hetero past. 

“Het voelt alsof je het moet meedelen als je afwijkt van de ‘norm’. Laten we gewoon stoppen met de aanname dat iedereen cis hetero is”, stelt een deelnemer voor. 

“In een ideale wereld hoef je niet uit de kast te komen, maar zolang de samenleving heteronormatief is, zijn we daar nog niet”, weet een ander. 

Ook wel belangrijk

De jonge respondenten onderschatten het belang van coming-out niet. Door open te zijn over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit is er ruimte om erover te praten, het verder te onderzoeken en gelijkgestemden te ontmoeten. 

Tweederde vindt dat uit de kast komen een belangrijk moment is.

Veel jonge LGBTI’s benadrukken dat uit de kast komen nooit stopt.

“Homo, lesbisch, bi”

Zes op de tien LGBTI-jongeren vertellen dat ze liever zeggen dat ze een vriend of vriendin hebben, dan dat ze uitspreken homo, lesbisch of bi te zijn. 

Ze vinden het overbodig om hun seksuele oriëntatie expliciet te moeten benoemen. Daarbij gaan ze ervan uit een lief te (zullen) hebben.

Een op de vijf is het daar niet mee eens. “Ik zeg gewoon dat ik lesbisch ben! Ik ben trots op wie ik ben en op wie ik val!”, reageert een jonge lesbienne.

Beeld: PublicDomainArchive, Pixabay
Bron: NPO 3FM

%d bloggers liken dit: