AMSTERDAM | Prideweek gestart met Black Pride NL Protest Against Anti Black Queer & Trans Violence

In Amsterdam is prideweek gestart. Op het Museumplein vond de betoging Black Pride NL Protest Against Anti Black Queer & Trans Violence plaats. Vrije Tijd Amsterdam was erbij. 

“Terwijl de blikken van de aanwezigen gericht waren op het bescheiden podium klonk er vanachter op het Museumplein ineens tromgeroffel. Wat volgde was een imponerende stoet van in het wit geklede mensen die vier witte doodskisten richting het podium tilden. Rondom de kisten liep een in het wit geklede menigte. Sommige met spandoek en andere met een trommel. De omstanders waren stil, muisstil en keken toe. Het zag er indrukwekkend uit”, beschrijft Rik Verkaik het moment.

Na deze begrafenisstoet volgde er een aantal toespraken vanaf het podium en was er zelfs ruimte om te dansen. “De opoffering en strijd van alle voorouders werden herdacht. Voorouders die alle historische zwarte opstanden, revoluties en bevrijdingsbewegingen hebben geïnspireerd, geleid, er aan hebben deelgenomen en/of gesteund. ‘Black Queer & Trans individuen zijn altijd en zullen altijd onderdeel zijn van de strijd tegen het imperialistische, wit suprematische, kapitalistische, validistische, cis-heteroseksistische patriarchaat’, aldus de organisatie.”

De betogers eisen

  • het einde van de opsluiting en deportatie van vluchtelingen;
  • de demilitarisering van politie en buitengewone opsporingsambtenaren (BOA);
  • een hoger minimumloon en een hoger bestaansminimum en meer solidariteit in het algemeen.

Een uitgebreid verslag bij Vrije Tijd Amsterdam.

Beeld: Wikipedia
Bron: Vrije Tijd Amsterdam

%d bloggers liken dit: