BARBADOS | Holebikoppels eerst niet, dan toch wel welkom

Holebikoppels waren expliciet niet opgenomen in een campagne om toeristen en gastarbeiders naar Barbados te lokken. Maar na kritiek uit LGBT-hoek keerde eerste minister Mia Amor Mottley haar kar: holebikoppels zijn welkom.

Welcome Stamp‘. Zo heet het programma van eilandstaat Barbados in de Caraïben. Het moet hoogopgeleide, goed verdienenden mensen naar het eiland lokken. 

Het programma was expliciet: het betreft getrouwde heterokoppels of heterokoppels die al lang genoeg samenwonen zodat ze de facto getrouwd zijn. Pas na veel kritiek zijn nu ook holebikoppels welkom.

Strafbaar!

Het is wat vreemd. Hoewel de strafwet zelden wordt toegepast, voorziet hoofdstuk 154, secties 9 en 12 straffe tot levenslang voor buggerij (sodomie, homoseks). 

Forbes plaatst Barbados (8) zelfs bij de twintig gevaarlijkste landen voor holebi’s en transgenders. In dat lijstje zitten onder meer Nigeria (1), Qatar (2), Jemen (3), Saoedi-Arabië (4), Maleisië (9) en Egypte (20). 

Maar premier Mottley spreekt nu van de invoering van een antidiscriminatiewet en wie weet de erkenning van holebihuishoudens. Gay Star News is enthousiast. Bridget Stauss is bij Erasing 76 Crimes veel minder enthousiast

Barbados?

Barbados bestaat uit één enkel eiland, dat behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.

Barbados is het meest oostelijk gelegen gebied van de Antillen; het ligt ongeveer 175 kilometer ten oosten van Saint Vincent

Aan de zuid- en de westkust liggen veel stranden met fijn zand, terwijl het binnenland bezaaid is met heuvels. De stranden zijn omringd door koraalriffen. 

Er heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 26 °C en overvloedige neerslag, vooral in het binnenland. Het regenseizoen duurt van juni tot november. Orkanen zijn in het gebied talrijk, maar door de zuidoostelijke ligging blijft Barbados vaak buiten schot. 

Barbados is 430 km² groot en telt net geen 300.000 inwoners. Iets meer dan Gent (260.000). Elizabeth II is koningin van Barbados. Mottley leidt een Labour-regering, dat een erg ruime meerderheid heeft in het parlement. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News, Erasing 76 Crimes, Forbes, Wikipedia

%d bloggers liken dit: