Duitsland gaat gediscrimineerde homoseksuele militairen vergoeden

Het ministerie van Defensie in Duitsland gaat homoseksuele militairen die in het verleden slachtoffer zijn geworden van discriminatie schadevergoeding uitbetalen. Minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) werkt aan een wetsontwerp.

Het betreft militairen die in het verleden door de krijgsraad zijn veroordeeld homoseks met wederzijdse toestemming voor het jaar 2000. Pas vanaf dan waren holebiseksuele militairen volwaardig onderdeel van het Duitse leger.

Tot 1960 was homoseksualiteit in Duitsland en het Duitse leger verboden. In de loop der jaren konden homoseksuele militairen wel toetreden tot het leger, maar kregen ze geen verantwoordelijke taken toegewezen.

Tot 2000 konden ze geen promotie maken worden tot leidinggevende functies en ook kregen ze in sommige gevallen een lager salaris en pensioen uitgekeerd.

De slachtoffers hebben tot op heden nooit een schadevergoeding gekregen. Hoe deze eruit zal zien, is nog niet helemaal duidelijk. Betrokken militairen zouden ook financiële vergoedingen kunnen krijgen, maar over de hoogte daarvan is nog niets bekend. Ook militairen uit het voormalige Oost-Duitsland (DDR) moeten er aanspraak op kunnen maken.

Kramp-Karrenbauer wil op 17 september haar wetsontwerp indienen.

Beeld: Wikipedia
Bron: NOS, Roze Golf

%d bloggers liken dit: