Polen en Hongarije verlaten Istanboel-Conventie Tegen Geweld Tegen Vrouwen omdat het LGBT-inclusief is

Polen stapt uit de Conventie van Istanbul over geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld dat in werking trad in 2016. Polen stoort zich aan het woord ‘gender’.

De Conventie sproot uit de schoot van de Raad van Europa. De Conventie ziet de strijd tegen seksistisch geweld en intrafamiliaal geweld als een strijd tegen discriminatie. Daarbij wordt gesproken van ‘gender’. Gender wordt daarbij omschreven als “sociaal geconstrueerde rollen, gedragingen, activiteiten en attributen die een bepaalde samenleving als gepast beschouwt voor vrouwen en mannen”.

Dat is te trans* en non-binair-inclusief voor regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Deze rechts-conservatieve partij wil enkel weten van biologisch, lichamelijk geslacht. 

Et pour les hongrois, les slovaques et les bulgares la même chose

Rémy Bonny, specialist LGBT-kwesties in Oost-Europa, is niet verrast. “Ook Hongarije doet niet mee”, weet Bonny. Het verschil is daarbij dat Hongarije, Slowakije, Bulgarije het verdrag niet ratificeerden.

Secretaris-generaal Marija Pejčinović Burić uit Kroatië betreurt dat Polen uit het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld stapt.

Beeld: Wikipedia
Bron: De Standaard, Rémy Bonny, Raad van Europa 

Een gedachte over “Polen en Hongarije verlaten Istanboel-Conventie Tegen Geweld Tegen Vrouwen omdat het LGBT-inclusief is

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: