SYRIË | Human Rights Watch beschrijft verkrachtingen en andere mishandelingen van homomannen en en -jongens, transgender en non-binaire personen

In Syrië mishandelen en verkrachten milities verbonden aan de overheid en rebellen tegen de overheid homomannen, jongens, transgender en non-binaire personen. Dat beschrijft Human Rights Watch in het lijvig rapport ‘They Treated Us in Monstrous Ways: Sexual Violence Against Men, Boys, and Transgender Women in the Syrian Conflict‘.

Mannen en jongens worden er verkracht met bezemstelen, beschrijft HRW. De mensenrechtenorganisatie sprak met veertig LGBT-vluchtelingen en vier heteromannen die verblijven in Libanon. Want het is wat de beulen zien als homoseksualiteit of transgenderisme dat doorweegt, niet per se de wat de betrokkene zelf zijn of voelen.

De slachtoffers worden geviseerd omdat ze er ‘zacht’ of (te) vrouwelijk uitzien. Ze worden bepoteld en wanneer hun seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit ontdekt worden ze mishandeld, misbruikt en gemarteld. 

De 44 beschrijven soms grafisch hoe ze worden mishandeld. Dat gebeurt door zowel rebellen als soldaten en miliciens verbonden aan de Syrische overheid. 

De slachtoffers houden er blijvende mentale en lichamelijke letsels aan over.

Wat nu?

HRW vraagt aan de Verenigde Naties om de martelingen te doen ophouden. 

Hulpverleners moeten openstaan voor deze slachtoffers. Zij durven immers vaak geen hulp zoeken uit schaamte of vrees dat hun toestand alleen maar verergert. Ook de Libanese overheid moet openstaan voor de slachtoffers. 

HRW verwacht van Syrië zelf dat het ophoudt mensen te mishandelen. 

De Europese Unie en andere internationale donoren moeten hulp ter plaatste (financieel) ondersteunen.

Beeld: Wikipedia
Bron: Human Rights Watch

%d bloggers liken dit: