VIDEO | Politietoren Oudaan beplakt met viooltjes tegen homofobie

De dienst Diversiteit van Politiezone Antwerpen heeft hoofdkwartier de Oudaan beplakt met viooltjes van Paul Harfleet. Het Pansy Project van deze Brit plant normaal gezien echte viooltjes (pansies) op plaatsen waar homofoob geweld plaatsvond.

Sinds vandaag, woensdag 5 augustus, verschijnen er in de Antwerpen her en der paarse viooltjes. Pansy betekent viooltje, maar wordt ook gebruikt als scheldwoord in de betekenis van mietje of nicht. De viooltjes verschijnen dan ook niet toevallig op plaatsen waar holebifoob en transfoob geweld werd gepleegd.  

20

Ook Politie Antwerpen werkt mee aan deze campagne. Medewerkers van de dienst diversiteit plantten twintig paarse viooltjes op de politietoren aan de Oudaan. 

Het getal twintig verwijst naar de slechts twintig procent van het vermoedelijke totaal aantal haatmisdrijven waarvan aangifte wordt gedaan bij de politie. Door deze campagne moedigen we slachtoffers van holebi- of  transfobe  misdrijven aan om de stap naar de politie te zetten. 

Podcast 

Ook in een nieuwe podcast van Politie Antwerpen benadrukken we nog eens het belang van een aangifte van een haatmisdrijf. Slachtoffer Tim getuigt over het geweld waarmee hij te maken kreeg, maar ook over de angst om naar de politie te stappen. 

“Ik zocht de schuld bij mezelf”, zo vertelt Tim in de podcast. Hoofdinspecteur Kristof De Busser, diensthoofd diversiteit van Politie Antwerpen en expert Kenneth Mills moedigen slachtoffers nochtans aan om altijd naar de politie te stappen. 

Corona 

Daarnaast zal Politiezone Antwerpen dit jaar tijdens de Antwerp Pride toezien op een correcte naleving van de coronamaatregelen. Onze bemiddelingsteams zijn elke dag op het terrein aanwezig.   

Beeld: Timothy Junes
Bron: Politiezone Antwerpen 

%d bloggers liken dit: