Rémy Bonny: vier actiepunten voor de EU om holebifobie en transfobie te bestrijden

In de strijd tegen holebifobie en transfobie moet de Europese Unie het geweer van  schouder veranderen. De EU moet verder dan gaan dan “strijden voor rechten van seksuele en genderlinderheden”. De EU moet een allesomvattende, geopolitieke aanpak hanteren. Dat bepleit Rémy Bonny, politicoloog en specialist LGBT-kwesties in postcommunistische landen. Het voormalige Oostblok dus. 

De voorbije maanden en jaren voeren onder meer Polen en Hongarije een culturele oorlog tegen holebi’s en transgenders. Net nog zijn LGBT-activisten in Warschau opgepakt voor heiligschennis van monumenten

“Geld van Europese belastingbetalers – waarvan minstens 13,5 miljoen LGBTI’s – vloeit naar de koffers van gebieden die zich LGBT-vrij verklaren”, klaagt Bonny aan. 

Autocratie

“Wie denkt dat Pools eerste minister Jarosław Kaczyński en zijn Hongaarse ambtgenoot Viktor Orbán dit doen uit religieuze overtuiging, is mis. Ze doen wat alle autocraten doen: zondebokken gebruiken”, zegt Bonny.

Gelijkheidsstrategie 

Bonny geeft vier actiepunten die de EU moet volgen in de te bepalen LGBTI Equality Strategy

  1. Hongarije en Polen weigeren toe te treden tot het instituut van de Europese Openbare Aanklager. Maar deze EOA moet bevoegd worden voor iedereen in de EU, zodat LGBTI-burgers overal beschermd kunnen zijn.
  2. De EU moet respect van de rechtstaat (rule of law) als werkelijke voorwaarde voor Europese subsidies implementeren.
  3. De Europese Commissie moet de verspreiding van fake news over LGBTI’s bestrijden. 
  4. Extreemrechtse milities in de hele EU collaboreren met gelijkgezinden uit Rusland. De Russische Federatie steunt dit actief, zegt Bonny. De EU moet dit tegenwerken. 

Beeld: Rémy Bonny
Bron: Rémy Bonny

2 gedachten over “Rémy Bonny: vier actiepunten voor de EU om holebifobie en transfobie te bestrijden

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: