Onderzoek naar seksuele rollen: top, bottom, versatile of side?

Dr. Rafael Herrero start voor de Université Paris-Descartes een onderzoek naar seksuele rollen bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Hij wil onderzoeken in welke mate homo- en biseksuele mannen top (actief), bottom (passief), versatile of side (liever geen anale penetratie) zijn. 

Deze gynaecoloog in Parijs en in San Francisco stelt dat er in tegenstelling tot wat mensen denken, weinig onderzoek is naar seksuele praktijken van MSM. Hoe vaak, waar, met hoeveel wordt wel bevraagd. Maar top of bottom wordt zelden gevraagd. Behalve dan op gay datingapps. 

“Seksualiteit is niet ingebakken, het is aangeleerd.  Het is een resultaat van biologie, psychologie en sociologie”, aldus deze chirurg-gynaecoloog-verloskundige. “Deze is bovendien in constante evolutie.

Cis / trans

Controversieel is misschien zijn keuze om zich te richten op cisgender mannen. “Laat het duidelijk zijn: transmannen zijn mannen, die gay, bi of hetero kunnen zijn”, stelt Herrero. 

“Maar ik wil me richten op mannen die op eender welk moment kunnen kiezen voor actieve of passieve penetratie. Bij transmannen is dat niet altijd zo.

Herrero wil liever een studie gericht op de seksualiteit van transmannen. Hij hoopt hiervoor een transman met wetenschappelijke achtergond te vinden.

De enquête. Deze is in het Frans

Beeld: Timothy Junes
Bron: Komitid

%d bloggers liken dit: