Luxemburgs premier Xavier Bettel over Polen: “Homofobie is een keuze, homoseksualiteit niet. Hoe kan dit nog in 2020?”

“Stemmen win op de kap van een gemeenschap maakt me triestig. Ik wik mijn woorden om niet over iets anders te praten.” Aan het woord is Xavier Bettel de liberale eerste minister van het Groothertogdom Luxemburg. “Het doet me aan de geschiedenis denken.”

Bettel vertelde dit einde juni, maar de gebeurtenissen in Polen indachtig, zijn zijn woorden brandend actueel. 

“Dit is mensen culpabiliseren. Weet u, ik ben niet eens een ochtend opgestaan met de gedachte ‘ik ben gay en voilà’. Ik heb mezelf moeten aanvaarden. Hoe gaat mijn familie reageren? Hoe gaan mijn vrienden reageren Hoe gaan … reageren?”

Hij verwijst ook naar de hogere zelfmoordstatistieken bij LGBT’s.

LGBT-vrije zones in Polen

In Polen verklaren zones, steden, gemeentes en andere administratieve omschrijvingen zich LGBT-vrij. “Een overheid gaat me vertellen dat homoseksualiteit niet getolereerd worden, terwijl dit niet mijn keuze is?”

“Homofobie is een keuze, homoseksualiteit niet.”

“Hoe kan dit nog in 2020?”

Beeld: Wikipedia

%d bloggers liken dit: