Online prides zijn toegankelijker, inhoudelijker en inclusiever

Online prides zijn toegankelijker, inhoudelijker en inclusiever. Dat zegt Movisie, een LGBT-kenniscentrum in Nederland.

Door corona hebben vele prides ter wereld moeten uitwijken naar het internet. “Organisatoren hebben veel moeten annuleren en ze zijn digitale bijeenkomsten gaan organiseren of tot corona-proof evenementen overgegaan. De (online) agenda’s stonden vol activiteiten die nooit eerder op deze schaal en in deze verscheidenheid zijn georganiseerd. Een aantal prides waren daardoor toegankelijker, inhoudelijker en inclusiever.”

Praktisch 

Die toegankelijk is soms heel praktisch. Zo zijn botenparades in Amsterdam en Utrecht niet rolstoeltoegankelijk.

Bereik

Er nog altijd groepen holebi, transgender en intersekse mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden en nog veel last hebben van uitsluiting, vooroordelen, stereotyperingen en negatieve reacties. 

Dat zijn onder andere LGBTI’s van kleur, LGBTI-ouderen, transgender personen, LGBTI’s met een fysieke of psychische uitdaging en nieuwkomers. 

“Voor hen gaan de veranderingen en sociale acceptatie veel langzamer, is het complexer om hun problematieken te adresseren en om ze veranderd te krijgen. Juist hun stemmen, hun strijd en vieringen waren veel beter vertegenwoordigd deze periode tijdens de pride van 2020”, schrijft Movisie.

Binnen de gemeenschap

De bewustwording van het exclusieve karakter van bepaalde pride-evenementen is door de coronacrisis meer aan de oppervlakte gekomen. 

De (online) agenda’s stonden vol activiteiten die nooit eerder op deze schaal en in deze verscheidenheid zijn georganiseerd. 

“Dit maakt dat pride dit jaar inclusiever en inhoudelijker werd dan ooit tevoren zichtbaar was.”

Black Lives Matter

Er kwam meer aandacht voor Black Pride in Nederland, stelt Movisie vast.

“Verschillende groepen ongedocumenteerden konden online evenementen organiseren om op een veiligere manier hun verhaal te vertellen. Mensen met een fysieke of psychische uitdaging hadden de mogelijkheid om zonder mensenmassa’s volwaardig onderdeel te zijn van het bredere geheel dat georganiseerd werd. Van online debatavonden over gelijkwaardige rechten en regelgeving voor transgender personen tot Zoom-feesten. Van educatieve pride-wandelingen tot aan Black Pride Matters geschiedverhalen. De (online) pride-agenda had dit jaar een inclusiever karakter.

Creativiteit

De virtuele vieringen en aangepaste fysieke manifestaties zorgden dan ook voor nieuwe vormen van creativiteit, educatieve input en meer toegankelijkheid, vindt Movisie.

 De gangbare invulling van pride werd (even) doorbroken, maar ook de samenhang van en connectie tussen verschillende vormen van ongelijkheid (intersectionaliteit of kruispuntdenken) kreeg meer aandacht. 

“Dat pride in Nederland en wereldwijd virtueel werd gevierd dit jaar creëerde dus een unieke kans voor evenementen om meer inclusief en toegankelijk te zijn en tal van barrières nog verder te doorbreken.”

Beeld: Daniel Quasar
Bron: Movisie

%d bloggers liken dit: