Rémy Bonny: Polen chanteert Europese Commissie als die protesteert tegen holebifoob en transfoob geweld

Noch Europese Commissie-voozitter Ursula von der Leyen (Duitsland), noch Europese Raad-voorzitter Charles Michel (België) veroordeelden het holebifoob en transfoob geweld bij de #PolishStonewall-rellen in Warschau op 7 augustus. Polen dreigt namelijk anders de meerjarenbegroting te boycotten. Dat vertelt Rémy Bonny, politicoloog en specialist LGBT-kwesties in het voormalige Oostblok

Bonny schreef een bijdrage voor Knack

Toen ik maandag zelf contact opnam met een aantal kennissen binnen het kabinet van Von Der Leyen viel mijn mond open. Zo verklaarden mijn contacten dat ze geen verklaring wouden afleggen omdat Polen dreigt de meerjarenbegroting (MFF) van de EU weg te stemmen als ze wat zouden doen aan het anti-LGBTI geweld.

Nochtans had Von Der Leyen, op vraag van de Poolse premier Mateusz Morawiecki, diezelfde dag het geweld op demonstranten door de autoriteiten in Belarus al veroordeeld. Hypocrieter kan dus bijna niet.

Europa houdt inderdaad de gebeurtenissen in Wit-Rusland (Belarus) nauwlettend in het oog. 

Bonny is van mening dat de Europese Raad over Polen moet bijeenkomen. “Als de Europese Unie niet nú ingrijpt, gaat Europa in dezelfde richting als wat gebeurde voor WO II. De voorbije maanden zijn holebi’s en transgenders door de Poolse president ontmenselijkt en geportretteerd als tweederangsburgers”, zei hij eerder al.

Wat gebeurde er eerder?

Beeld: Rémy Bonny
Bron: Rémy Bonny, Knack

%d bloggers liken dit: