Iedereen janet in Wit-Rusland

Andrei Zavalei is LGBT-activist in Wit-Rusland (of Belarus, zo je wil). Sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus verkeert het land in tumult. Er zijn stakingen, betogingen, rellen. Zavalei werpt een roze blik op de situatie.

“Vreedzame betoger zijn staat momenteel gelijk als geweld ontvangen”, vertelt Zavalei. “Maar voor mijn pidor-familie is dat niets nieuws.”

Pidor is Wit-Russisch, Russisch en Oekraïens voor ‘janet’. Zavalei gebruikt het woord bewust. “Queer heeft hier buiten de LGBTQ-gemeenschap geen betekenis.”

Onbestaand

De laatste poging om een LGBT-vereniging te registreren, dateert van 2013. Het werd verworpen door de overheid en het Hooggerechtshof. Kort nadien werd de homoseksuele Mikhail Pischevsky zo hard aangepakt, dat hij 20% van zijn hersenen verloor. Hij stierf zeventien maanden later. 

Politie en justitie erkenden homofobie niet, hoewel de aanval gebeurde bij de ingang van een homodiscotheek. Zijn aanvaller noemde hem “pidor“. 

Iedereen 

Iedereen is pidor is Wit-Rusland. Democraten noemen zittend president Aleksandr Loekasjenko pidor. Hij is de ‘laatste dictator van Europa’. 

De politie noemt demonstranten pidor. Iedereen is pidor. En de pidors? Die nemen hun regenboogvlag niet mee naar betogingen. Want hun medestanders zouden dit alles behalve waarderen. Ze willen ook niet dat fans van de huidige machthebbers de LGBT-vlag gebruiken as propaganda, om te zeggen dat de protesten Westers zijn. 

Tot vorige zondag. “We hadden onze regenboogvlaggen wel mee. We kregen boze blikken, we moesten ze verstoppen. Maar dat deden we niet.”

Het verhaal van Andrei Zavalei.

Beeld: Wikipedia
Bron: Politico

Een gedachte over “Iedereen janet in Wit-Rusland

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: