Mister Gay Belgium 2020-finalist Roland Javornik lanceert #ikbenertochook voor meer LGBT-kleur in media

Mister Gay Belgium 2020-finalist Roland Javornik uit Hasselt koos als thema meer queer representatie in de media. Vandaag lanceert hij een eerste campagnefilmpje en de hashtag #ikbenertochook

Javornik is filmmaker van beroep en interviewde Serge. Serge is kind van een gemend Belgisch-Congolees huwelijk en woonde in zijn kindertijd ook in de Democratische Republiek Congo

Serge mist LGBT-rolmodellen van kleur in fictie en non-fictie op televisie en in de media in het algemeen. Iets wat hij eerst niet besefte, maar bij het opgroeien ontdekte dat hij dat miste. “Kan ik wel homo zijn met een gekleurde achtergrond?”, vroeg hij zich af. 

“Het Vlaamse medialandschap is veel te blank, al veel te lang, veel te blank. (…) Iedereen wil voelen dat hij een deel is van de maatschappij. Van de community maar ook een deel van het groter plaatje. Iedereen wil voelen dat hij telt.”

Meer zichtbaarheid

“Ik heb een erg diverse vriendengroep en vanuit bepaalde hoeken begon er een steeds luider signaal te komen dat er meer diversiteit vanuit onze LGBTQI+-gemeenschap op televisie mag getoond worden”, legt Javornik uit.

“Als blanke cisgender man kan ik maar vanuit bepaalde hoeken meepraten dus vond ik het mijn plicht om de subgroepen binnen mijn community een platform te geven.

“Met #ikbenertochook wil ik dan ook aanduiden dat diversiteit meer is dan gewoon de ‘blanke excuushomo’ in een tv-serie maar dat er véél meer te ontdekken valt binnen mijn community en dat het nú het moment is om daarop in te spelen.”

Meer getuigenissen 

Javornik wil in de komende weken nog enkele filmpjes lanceren en roept zelfs op om hem via Instagram (@javornik.roland) te contacteren indien je zelf over het onderwerp wil praten voor zijn camera.

Beeld: Mister Gay Belgium

3 gedachten over “Mister Gay Belgium 2020-finalist Roland Javornik lanceert #ikbenertochook voor meer LGBT-kleur in media

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: