Studie: PrEP verlaagt chemseks-gedrag en seksverslaving

Een studie in Amsterdam bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) en PrEP nemen stelt dat PrEP net lijdt tot meer chemseks (seks met drugs) of meer diagnoses van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). 

Onderzoekers R.C.A. Achterbergh, E. Hoornenborg, A. Boyd, L. Coyer, S.J.A. Meuzelaar, A.A. Hogewoning, U. Davidovich, M.S. van Rooijen, M.F. Schim van der Loeff, M. Prins en H.J.C. de Vries en volgden homo- en biseksuele mannen die PrEP namen en zich aanmeldden bij een soa-kliniek in een periode van drie jaar. 

Geestelijke gezondheid

Uit andere onderzoeken is geweten dat homo, biseksuele en andere mannen die seks hebben met mannen (GBMSM) vatbaarder zijn voor depressie, angst, ongezond alcoholgebruik, druggebruik en ze lopen een verhoogde kans op een soa.

De prevalentie van angst, depressie en overmatig alcoholgebruik verandert niet met de inname van PrEP, maar PrEP-gebruikers nemen wel minder drugs in. Specifiek minder ecstasy of MDMA en minder poppers. 

31% van de PrEP-gebruikers neemt drugs, tegenover 38% bij andere MSM.

Het percentage hyperseksualiteit daalt van 23% naar 10%. Onder hyperseksualiteit wordt een compulsieve drang naar seks verstaan die ook schade berokkent aan andere aspecten van het leven zoas intermenselijke relaties of het werk.  

PrEP-gebruikers hebben ook minder angst hiv op te lopen. 

De onderzoekers van AmPrEP hadden dit niet verwacht. 

Het onderzoek ‘Changes in mental health and drug use among men who have sex with men using daily and event-driven pre-exposure prophylaxis: Results from a prospective demonstration project in Amsterdam, the Netherlands‘ verscheen in The Lancet

België?

De ploeg van Be-PrEP-ared in België heeft niet dezelfde vaststellingen gedaan. Het cijferwerk is nog niet klaar, maar Be-PrEP-ared ziet geen daling in depressies of drugs. Wel een verhoging bij hyperseksualiteit, depressie en drugs samen bij een subgroep. “Maar dat kunnen we niet wetenschappelijk staven”, aldus Thijs Reyniers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

Beeld: mmmCCC
Bron: Gay Star News

%d bloggers liken dit: