100-jarige Paul Rademakers krijgt Lifetime Achievement Award van çavaria

Çavaria reikt de Lifetime Achievement Award uit aan Paul Rademakers. Hij zet zich al heel zijn leven in om hulp te bieden aan holebi’s en viert maandag 31 augustus 2020 zijn 100ste verjaardag. 

Vandaag verraste çavaria Paul in het woonzorgcentrum Het Gouden Anker. Hij kreeg een bedankwoord van de Regenboogambassadeurs, de uitreiking van zijn Award door çavaria-coördinator Yves Aerts en een deejayset van DJ Kat.  

Jaarlijkse uitreiking çavaria Awards  

Jaarlijks reikt çavaria een Lifetime Achievement Award uit. Die wordt toegekend aan mensen die zich hun leven lang verdienstelijk hebben gemaakt voor de rechten en het welzijn van LGBTI+-personen. Voor het jaar 2020 gaat de prijs naar Paul Rademakers.  

“Paul heeft als één van de pioniers een cruciale rol gespeeld in de Vlaamse LGBTI+-beweging, hij zette zich heel zijn leven lang in voor het welzijn en de maatschappelijke acceptatie van holebi’s”, zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. 

“We willen hem dan ook op deze manier bedanken voor zijn jarenlange toewijding en activisme.”

Paul Rademakers aan de basis van de huidige holebi-bewegingen in Vlaanderen

Paul Rademakers speelde in de jaren 60-70 een cruciale rol bij de opkomst van de Vlaamse LGBTI+-beweging. 

Hij was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht. Die vereniging ving homo’s op en leerde hun zichzelf te aanvaarden. 

Daarboven legde Paul het contact met de buitenwereld, en maakte zo het begrip homoseksualiteit bij het brede publiek kenbaar. Hij organiseerde lezingen, discussies en gaf voorlichtingen over heel Vlaanderen. Vastberaden sprak hij met zoveel mogelijk mensen, om zo hun visie op homoseksualiteit te veranderen. 

In 1971 richtte Paul samen met priester Wilfrid Lammens een nieuwe groep op, het Gespreks- en Onthaalcentrum (GOC). Die vereniging was enorm succesvol en legde de basis voor latere holebi- en transgenderverenigingen.  

Beeld: Timothy Junes
Bron: çavaria

%d bloggers liken dit: