ITG | PrEP verbetert seksuele gezondheid, gebruikers voelen zich beter beschermd, experimenteren meer en hebben meer anale seks

PrEP verbetert seksuele gezondheid. Dat blijkt uit de studie Be-PrEP-ared van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. Deelnemers voelen zich beter beschermd tegen hiv, wat hen toelaat hun seksueel gedrag te veranderen. 

Be-PrEP-ared volgde 22 homo- en biseksuele mannen achttien maanden op en nam diepte-interviews van ze af. 

Thijs Reyniers, Christiana Nöstlinger, Bea Vuylsteke, Irith De Baetselier, Kristien Wouters en Marie Laga publiceerden net ‘The Impact of PrEP on the Sex Lives of MSM at High Risk for HIV Infection: Results of a Belgian Cohort‘ in AIDS & Behavior.  

Vaststellingen

De vermindering in condoomgebruik werd afgeremd door de attitudes tegenover andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

Respondenten zeggen ook meer anale seks te hebben en meer te experimenteren met seks. PrEP geeft mannen die seks hebben met mannen (MSM) de kracht om te zorgen voor hun seksuele gezondheid. 

Maar de studie vond ook dat degelijke opvolging ook wel cruciaal is voor PrEP-gebruikers die minder controle over hun seksuele geaardheid ervaren. 

PrEP in België

PrEP is in België sinds 1 juni 2017 beschikbaar en wordt terugbetaald door de ziekteverzekering voor personen met een verhoogd risico op hiv-infectie, wanneer verstrekt in een aids-referentiecentrum. 

Pre-Exposure Prophylaxis is één van de elementen van een combinatiepreventie-strategie, die bestaat uit medische en gedragsmaatregelen. 

PrEP werd vrij recent voorgesteld als een nieuwe methode om het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen. PrEP is een pil met hiv-remmers, die bedoeld is om een hiv-infectie te voorkomen bij mensen die een verhoogd risico lopen op hiv-infectie. 

Zo toonden recente studies in Engeland (Proud-studie) en Frankrijk (Ipergay-studie) aan dat het gebruik van PrEP zeer effectief kan zijn in het verlagen van het aantal nieuwe hiv-infecties, bij MSM.

Beeld: mmmCCC, Pixabay
Bron: Springer, Be-PrEP-ared

%d bloggers liken dit: