NEDERLAND | 35% basisscholen geeft geen les over homoseksualiteit

87% van de basisscholen in Nederland geeft structureel les over relaties en seksualiteit. Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers

Wel moeten de lessen inhoudelijk beter. Zo gebruikt slechts 40% van de scholen een erkende lesmethode en komt bij 35% het thema homoseksualiteit niet aan bod. De peiling is uitgevoerd onder 414 schooldirecteurs. 

De peiling is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek en onderstreept dat basisscholen op de goede weg zijn, vindt expert Elsbeth Reitzema van Rutgers.

“Scholen besteden de meeste aandacht aan onderwerpen als vriendschap, verliefdheid, verkering en puberteit. Het valt op dat te weinig scholen aandacht geven aan seksuele diversiteit, waaronder homoseksualiteit. Dat is opmerkelijk, omdat lesgeven over seksualiteit én seksuele diversiteit sinds 2012 verplicht is”, aldus Reitzema.

Lesmethode

Nog maar 40% van de scholen gebruikt een erkende lesmethode die specifiek bedoeld is voor relationele en seksuele vorming. 

“Dat percentage moet omhoog, want dan gaat ook de kwaliteit van de lessen omhoog. En dat draagt bij aan een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen”

Vanaf groep 1

Verder blijkt uit de peiling dat 44% van de scholen al vanaf groep 1 lessen geeft. Dat zijn in Nederland kleuters van 4 en 5 jaar.

Vanaf groep 5 (7, 8, 9, 10 jaar) is dit 50% en in groep 8 (11, 12 en 13 jaar) is dit gegroeid tot 95%. 

“Hoe eerder scholen beginnen, hoe beter. Ook voor jonge kinderen is het van belang dat zij leren praten over relaties en seksualiteit en hun wensen en grenzen goed kunnen aangeven”, zegt Reitzema.

Week van de Lentekriebels

56% van de basisscholen mee aan de Week van de Lentekriebels, een projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit dat elk jaar in maart plaats vindt. 

Afgelopen schooljaar konden basisscholen, vanwege de sluiting door COVID-19, de lessen rond de Week niet in de klas geven. 

Sommige scholen hebben daarom speciale Lentekriebelslessen voor thuis gebruikt. 

“We roepen basisscholen op om voor komend schooljaar extra in te zetten op lessen relationele en seksuele vorming, zowel tijdens de Week van de Lentekriebels als in de rest van het jaar.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Rutgers

%d bloggers liken dit: