POLEN | Robert Biedroń: “de tijd van onderhandelen is voorbij, Europa moet in actie schieten”

Homofobie en transfobie tieren welig in Polen. Prominent out politicus Robert Biedroń verwacht nú actie van Europa.

Biedroń maakte fam als openlijk homoseksuele burgemeester van Słupsk. Hij was even presidentskandidaat. Nu is hij lid van het Europees Parlement.  

Tegen Têtu vertelt hij dat holebi’s en transgenders gesteund worden door ambassades van andere lidstaten van de Europese Unie. Van Frankrijk bijvoorbeeld. België noemt hij niet, maar Têtu is dan ook een Frans tijdschrift. 

Van de Europese Commissie en van de Raad van Europa verwacht hij meer. “Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen moet erop toezien dat lidstaten de verdragen doen respecteren. Dat doet ze nu niet.”

Als EU-lid onderschrijft Polen uiteraard ook verdragen met mensenrechten- en antidiscriminatiebepalingen. 

“Als Europa niet reageert, moedigt het inbreuken tegen onze waarden an. Wat in Polen zal gebeuren zal dienen als precedent. Vandaag zijn er mensenrechtenschendingen in Polen en Hongarije. Maar dit kan ook gebeuren in Spanje, Italië of Frankrijk.”

“De Raad van Europa en de Europese Commissie hebben de toestand niet ernstig genomen. Ze talmen te reageren. Als de huidige situatie blijft, komt er niet alleen precedent maar ook de vernietiging van Europa want deze antidemocratische stromingen kunnen de Unie doen uiteenspatten.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Têtu

Een gedachte over “POLEN | Robert Biedroń: “de tijd van onderhandelen is voorbij, Europa moet in actie schieten”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: