VIDEO | Orry Van de Wauwer beschuldigt Vlaams Belang van pinkwashing

Vlaams Belang bezondigt zich aan pinkwashing. Dat zei out Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) in de commissie Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering over de Telegram-chatgroep Criminal System

Van de Wauwer reageerde op de tussenkomst van Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) over de kwestie. Zij wees op de Tsjetsjeense afkomst van leden van de chatgroep

“Ik ben natuurlijk blij dat u in deze commissie een vraag om uitleg stelt om die problemen aan te kaarten, maar ik stel me vragen bij de drijfveer”, repliceerde Van De Wauwer.

“Uw partij heeft nog nooit iets voor de gelijke rechten van holebi’s en transgenders gedaan. Ik zie wel een rode draad. Telkens wanneer u de holebi’s tegen bepaalde groepen nieuwkomers in de samenleving kunt afzetten, blijkt u plots een voorstander van die gelijke rechten voor holebi’s te zijn. 

“Wanneer in het federaal parlement over het homohuwelijk of over homoadoptie wordt gestemd, stemt uw partij niet mee. Dat is recent nog in onze plenaire vergadering gebeurd, met betrekking tot internationale gelijke rechten voor holebi’s. In een aantal landen krijgen holebi’s zelfs de doodstraf. 

“Dat is niet alleen cherrypicking. Dat is pinkwashing. U gebruikt de holebigemeenschap eigenlijk in uw polariserende en verdelende verhaal.”

Pinkwashing? 

Wikipedia defineert pinkwashing als volgt. “Pinkwashing zijn uiteenlopende (politieke) marketingstrategieën, gericht op het promoten van producten, landen, personen of andere entiteiten, door het schetsen van een homovriendelijk beeld, met als doel gezien te worden als tolerant, vooruitstrevend en modern, waarbij dit positieve beeld wordt gebruikt om iets anders te verhullen. Pinkwashing is een porte-manteauwoord van pink (‘roze’), waarmee verwezen wordt naar de LGBT-gemeenschap, en whitewashing, letterlijk ‘witwassen’. De beschuldiging is als eerste geuit tegen de staat Israël, maar wordt sindsdien vaker gebruikt.”

Vanaf 45:30.

Beeld: Timothy Junes
Bron: GayLive.Be, Vlaams Parlement

Een gedachte over “VIDEO | Orry Van de Wauwer beschuldigt Vlaams Belang van pinkwashing

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: