B Curious in aanloop van Bi Visibility Day op 23 september

Woensdag 23 september is het Bi Visibility Day of Bi-zichtbaarheidsdag. Die dag vestigt extra aandacht te vragen voor biseksuele personen. Zij zijn vaak onzichtbaar, ook binnen de LGBTI+-gemeenschap. 

Çavaria organiseert daarom op 19 september de online trefdag B Curious, een dag die volledig draait rond seksuele fluïditeit en bi+-zijn. De + verwijst naar een ruime interpretatie van biseksualiteit. 

In de verschillende workshops denken de deelnemers over wat seksuele fluïditeit nu eigenlijk betekent. 

Tijdens een online panelgesprek buigen Jantine van Lisdonk, onderzoekster bij Bi+ NederlandRachael Moore van RainbowHouse Brussels en dra. Marion Wasserbauer (Universiteit Antwerpen) zich over de vraag “bi+ in onderzoek: wat weten we (niet)?” 

Iedereen is welkom op het evenement, wie zich identificeert als panseksueel, omniseksueel, queer of heteroflexibel, maar ook wie de labels en hokjes beu zijn. 

Bi+ zijn 

Wanneer je partner dezelfde genderidentiteit heeft, word je gezien als homo of lesbisch. Wanneer je partner een andere genderidentiteit heeft, ziet men je al snel als hetero. Ook binnen de regenbooggemeenschap is dat vaak het geval. De realiteit is echter niet zo binair.  

“Je bent bi+ als je je aangetrokken voelt tot meer dan één geslacht of gender. In de samenleving gaat men ervan uit dat mensen zich exclusief tot iemand van hetzelfde óf het andere geslacht aangetrokken voelen”, zegt çavaria-medewerker Michael Van Roosbroeck

“Bi+ blijft zo heel vaak onzichtbaar, behalve als bi+-personen hier zelf openlijk over vertellen. De druk van monoseksualiteit en vooroordelen die kleven aan bi+ zijn, kunnen de eigen acceptatie van bi+ gevoelens in de weg staan.”  

Informatie

“Wie meer wil weten over bi+-zijn, kan terecht bij çavaria. Je vindt er ook een overzicht van de bi+ verenigingen in Vlaanderen

Het belang van (on)zichtbaarheid  

Een groep die onzichtbaar is, dreigen we over het hoofd te zien. 

Zo is er minder representatie en wordt er niet ingespeeld op specifieke noden van die groep, wat ten koste gaat van het welbevinden en de toegang tot gelijke kansen. 

Het is dan ook nodig om bepaalde groepen regelmatig in de spotlight te plaatsen. Vanuit dat idee organiseert çavaria dus jaarlijks B Curious. 

Woordenlijst:

  • Polyseksueel: iemand die aantrekking kan voelen tot mensen van meer dan één, maar niet noodzakelijk alle genderidentiteiten.  
  • Panseksueel: iemand die zich aangetrokken kan voelen tot alle genderidentiteiten. 
  • Fluïde: als je merkt dat je aantrekking verandert doorheen de tijd, dan kan je die fluïde noemen. 
  • Queer: term voor iedereen die zich niet hetero en/of cisgender voelt. 
  • Heteroflexibel: Een term die gebruikt wordt als je voornamelijk hetero(seksueel) bent maar soms romantische en/of seksuele contacten aangaat met personen met dezelfde genderidentiteit. Omgekeerd spreken we van homoflexibel. 

Beeld: Wikipedia
Bron: persbericht çavaria

%d bloggers liken dit: