FRANKRIJK | Cassatie erkent transgender vrouw niet als moeder

In Frankrijk heeft het Hof van Cassatie het advies van zijn advocaat-generaal niet gevolgd en heeft een transgender vrouw niet erkend als moeder van haar kind.

De betrokkene, Claire, komt niet als moeder op de geboorteakte. Tenzij ze haar kind van intussen 6 jaar oud adopteert. Het Hof van Cassatie stuurt de zaak naar het hof van beroep van Toulouse. Net als in België oordeelt Cassatie nooit ten gronde, enkel wat betreft procedure of motivatie in een vonnis of arrest.

Als dat niet lukt, kan Claire nog naar het Europees Hof voor van de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het EHRM buigt zich al over een gelijkaardige zaak uit Duitsland

Claire trouwde in 1999 met Marie. Claire startte, met de steun van Marie, nadien haar transitie. In 2011 wordt Claire door de burgerlijke stand erkend als vrouw. In 2014 wordt een dochter geboren. Die is op de eeuwenoude, seksuele wijze verwekt. 

Het kind heeft dus een biologische band met Marie en met Claire. Maar Claire is officieel vader. Telkens wanner er iets officieels gebeurt, betekent dit dus een coming-out voor Claire. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Têtu

%d bloggers liken dit: