HOLEBIFILMFESTIVAL | ‘Dead Ladies Show #3, special queer edition’ met Joke Devynck, Fleur Pierets en Annette Portegies op 25 november in Leuven

Schrijfster Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta presenteren een sprankelend café chantant over drie opmerkelijke vrouwen die bij leven werden miskend en blijvende bewondering verdienen. Op 25 november in Leuven.

In deze speciale queer edition duiken actrice Joke Devynck, schrijfster Fleur Pierets en uitgeefster Annette Portegies vrolijk de geschiedenis in. I

In hun lecture-performances brengen zij hulde aan de lesbische romanschrijfster Doeschka Meijsing, de Franse beeldhouwster Camille Claudel en de Amerikaanse polyamoureuze dichteres en prozaschrijfster Nathalie Clifford Barney. Tussendoor brengen Naomi Beeldens (sopraan) en Lies Colman (piano) stoute Duitse cabaretmuziek van Marlène Dietrich en Claire Waldoff.

Onterecht vergeten vrouwen

“Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen.” 

“En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de ‘Dead Ladies Shows’ krijgen zij het podium dat ze verdienen.

Hulde in woord, beeld en muziek

In elke ‘Dead Ladies Show’ delen drie sprekers — bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars — hun liefde voor hun topvrouw. 

Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. 

Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen. Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. 

Na de drie lecture performances volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer.

Info en tickets.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Holebifilmfestival

%d bloggers liken dit: