FORMULE 1 | “Gaan gay piloten met regenboogvlag zwaaien op podium?”

Voormalig F1-piloot Vitaly Petrov vond het statement van Lewis Hamilton op het podium van de Grote Prijs van Toscane ongehoord. “Laten we zeggen dat een coureur toegeeft homo te zijn – zullen ze naar buiten komen met een regenboogvlag en iedereen aansporen om ook homo te worden? Ik denk dat de FIA dergelijk gedrag niet langer zal toestaan.”

De Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) houdt niet van statements op het podium. Vergelijkbaar met de European Broadcasting Union (EBU) en het Eurovisiesongfestival. Maar in de praktijk gebeurt het toch. Meestal zonder sancties.

Op Mugello in Toscane droeg Hamilton een T-shirt met “arresteer de politieagenten die Breonna Taylor doodden”. Dat vindt Petrov dus niet kunnen.

Een out en proud piloot blijkbaar ook niet. Al is dat misschien geen verrassing voor een Rus. De volgende wedstrijd is overigens de Grote Prijs van Rusland in Sotsji

Geen out F1-piloten

Geen enkele F1-piloot deed dan ook zijn coming-out. Geruchten genoeg. Over Ayrton Senna of Ralf Schumacher. Maar deze geruchten werden als wapen gebruikt in psychologische oorlogsvoering.

Out racepiloten zijn een zeldzaamheid. Er is Danny Watts, er is Charlie Martin. Er is Sarah Moore met het project Racing Pride.

Maar in de roep naar diversiteit in de paddock zwijgt men over (homo)seksualiteit en genderidentiteit. 

Centen

De reden is nogal duidelijk. Formule 1 kost geld. Geld dat steeds minder komt uit Europa of Amerika (met Carlos Slim uit Mexico en de familie Stroll uit Canada als uitzondering) en steeds vaker uit het Midden-Oosten en Rusland. Niet bepaald landen met een regenboogkleurig imago. 

In een coronavrij kalender trekt de F1 ook naar landen holebifobe en transfobe wetgeving. Wie wil in die context uit de kast komen? 

Beeld: Wikipedia
Bron: GP Today

Een gedachte over “FORMULE 1 | “Gaan gay piloten met regenboogvlag zwaaien op podium?”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: