Saskia De Coster huisauteur KU Leuven

Saskia De Coster (44) is vanaf academiejaar 2020-2021 writer-in-residence van de KU Leuven. De openlijk lesbische schrijfster schreef romans als ‘Vrije val‘ (2002) tot ‘De Weddenschap‘ (2020). In 2010 kreeg ze opschorting van straf voor het schrijven van een lezersbrief terwijl ze zich voordeed als iemand anders.

Als huisschrijver van de universiteit zal zij onder meer een vak creatief schrijven doceren, maar ook gastlezingen geven, gelegenheidsteksten opstellen en een interdisciplinair onderzoeksproject op touw zetten.

De eerste writer-in-residence van de KU Leuven is niet toevallig één van haar eigen alumni, aldus de KUL.

Na haar studies Germaanse talen en Literatuurwetenschappen schreef Saskia De Coster verschillende romans, waaronder ‘Eeuwige roem‘ (2006), ‘Wij en ik‘ (2013) en ‘Nachtouders‘ (2019). Haar werk is veelvuldig bekroond, met onder meer de Opzij Literatuurprijs en drie Cutting Edge Awards. Dit jaar is zij als enige Belgische auteur genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Haar werk is in tien talen vertaald.

De Coster is niet alleen veelzijdig op literair vlak. Ze werkt samen met beeldende kunstenaars als Rinus Vandevelde en Arne Quinze, maakt sound performances, zet projecten op met theatermakers en muzikanten, en verkent zo de grenzen van de literatuur.

“We kijken erg uit naar de samenwerking met Saskia De Coster”, zegt Bart Raymaekers, vicerector Groep Humane Wetenschappen, ook bevoegd voor cultuurbeleid. 

“Als universiteit willen we de harmonie tussen kunst en wetenschap bewust stimuleren. Saskia De Coster kan op dat vlak een inspirerend voorbeeld zijn voor onze studenten en medewerkers.”

Opschorting van straf

In 2008 schreef De Coster een lezersbrief in De Standaard waarbij ze zich voordeed als Noël Devisch, een oud-voorzitter van de Boerenbond. In de lezersbrief werd zwaar uitgehaald naar dan-voorzitter Piet Vanthemsche

Devisch diende klacht in. De rechter veroordeelde De Coster tot opschorting van straf voor een jaar en een euro morele schadevergoeding.

Beeld: PublicDomainPictures, Pixabay
Bron: KU Leuven, VILT

Een gedachte over “Saskia De Coster huisauteur KU Leuven

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: