LGBT’s als collateral dammage in strijd tegen corona?

Bruno De Lille (Groen) vreest dat het ‘nieuwe normaal’ in coronatijden nefast is voor holebi’s en transgenders. Maatregelen tegen het virus zijn te gericht op traditionele heterogezinnen. Zo vreest hij dat trackingapps homo’s gaat stimatiseren.

De voormalige staatssecretaris voor Gelijke Kansen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest pent zijn bezorgdheden neer in Knack.

“Holebi-, trans- en interseks personen behoren tot de meest kwetsbare en gemarginaliseerde groepen, zelfs in landen als België en Nederland blijkt maatschappelijke aanvaarding vaak oppervlakkig en hun netwerken of gekozen families bestaan dikwijls uit mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Door het verplichte thuisblijven moesten velen van hen wekenlang gedwongen optrekken met familie die negatief stond tegen hun geaardheid. Zij die nog in de kast zaten, raakten hun uitlaatklep kwijt omdat ze nergens naartoe konden. Safe spaces waren plots tijdelijk gesloten of werden definitief opgedoekt”, stelt De Lille vast. 

Luxe?

De Lille stelde net als vele anderen vast dat het beleid vooral keek naar klassieke middenklasse heterogezinnen in middelgrote gemeenten. De voorkeursbehandeling voor tooncentra illustreerde dat. 

“Veel LGBTI+-personen hadden daarentegen de indruk dat hun problemen als luxevragen werden beschouwd. De eenzaamheid van oudere homomannen die geen kinderen hebben, de huidhonger van lesbische single-vrouwen die hun vriendinnen niet mochten zien wegens ‘geen familie’, behandelingen van mensen in transitie die uitgesteld werden wegens ‘niet prioritair’, sekswerkers (in veel landen een belangrijke vorm van werk voor transpersonen) die niet meer aan de slag mochten maar toch geen compensatie kregen… het was zwaar.”

Prijs

In landen als Polen, Hongarije, de Verenigde Staten en de Volksrepubliek China maken regeringen gebruik of misbruik van corona om mensenrechten of democratie terug te schroeven. Ook holebi’s en transgenders krijgen hierbij klappen.

De Lille is bezorgd om de tracking-apps. “Apps verplichten die de î van LGBTI+-personen kunnen blootgeven, maakt me bang. In te veel landen is het nog strafbaar om LGBTI+ te zijn, soms zelfs met de dood. En ook daar waar het wettelijk mag, kan het leiden tot een ongewenste outing met alle gevolgen van dien. Vergeet niet dat één op vijf Belgen thuis of op het werk niet voor het LGBTI+-zijn durft uitkomen uit angst voor de negatieve gevolgen. Moeten we dit dan maar als collateral damage beschouwen?”

Stigma

Zo bestaat het het reële risico dat mannen die seks hebben met mannen buiten een monogame relatie een stempel van slet en coronaversprijder krijgen. De Lille verwijst naar de masterclass hierover door dr. Jonas Roelens

“Veel mensen, ook wie ook heel wat homo’s trouwens, keuren dit gedrag af. Hoe denk je dat men zal reageren als een coronabesmette homoman een aantal van zijn bedgenoten aansteekt? Krijgen we dan een neutrale discussie over hoe we die mannen kunnen beschermen en hoe we kunnen vermijden dat hun gedrag links en rechts een ziekte-opstoot veroorzaakt? Of zou elke kwezel op deze kar springen om zo deze apps te laten verbieden en de sauna’s en ontmoetingsplekken te doen sluiten?”

“Onze puriteinse medeburgers staan altijd klaar om hun agenda erdoor te duwen onder het mom van de volksgezondheid. Het gebeurde eerder tijdens de aids-periode. Het stigma dat we toen kregen, heeft onze strijd voor gelijke rechten aanzienlijk afgeremd.”

Het volledige opiniestuk.

Beeld: Thor Deichman, Pixabay
Bron: Knack

%d bloggers liken dit: