Out twintiger dreigt uitgezet te worden naar Congo

David (22) werd geboren in Parijs en groeide op en studeert in Brussel. Maar hij riskeert België uitgezet te worden. Hij kent het land van zijn vader, de Democratische Republiek Congo, niet. Hij is ook homo en hoewel homoseks niet strafbaar is in Congo, is het niet aanvaard. 

David sprak met The Guardian. De Morgen, Het Laatste Nieuws en Holebi.info pikten het verhaal op. David is een schuilnaam. Zelf noemt hij zich La Rébellion, De Opstand. 

Hij brak met zijn familie omdat ze zijn homoseksualiteit niet aanvaarden, hij wil een eigen modemerk lanceren, hij heeft lak aan regels. Het Opvanghuis / Le Refuge in Brussel ving hem op. 

Mallemolen

In februari 2019 meldde hij zich bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Daar viel hij als verzorgde jongeman uit de toon tussen mensen die een hele calvarietocht hadden meegemaakt. 

In 1998 was zijn toen 17-jarige moeder niet klaar om voor een kind te zorgen. Zijn vader erkende hem niet. Hij groeide op bij zijn grootmoeder in Evere. Maar dus was David een kind zonder papieren. 

Regulariseren blijkt geen sinecure en dus riskeert hij naar Congo gestuurd te worden, waar hij nooit is geweest. 

Bewijzen

David startte een asielprocedure. Daarbij zal hij moeten bewijzen dat hij homo is. David en zijn advocaat hebben weliswaar hoop op een goede afloop, toch weegt het allemaal zwaar. 

David zelf hoopt snel een identiteitskaart te krijgen. Dan kan hij op reis, even weg uit Brussel. Daar vreest hij te veel familie tegen te komen.

Beeld: Timothy Junes
Bron: De Morgen

Een gedachte over “Out twintiger dreigt uitgezet te worden naar Congo

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: