Pink Screens Brussels Queer Film Festival van 12 tot 21 november

Van 12 tot 21 november vindt de 19de editie van Pink Screens Festival plaats, hét Brusselse queer festival georganiseerd door de vzw’s Genres d’à Côté en Cinéma Nova.

Gedurende tien dagen en dankzij tientallen films, tentoonstellingen, voorstellingen en debatten zal Pink Screens meer dan ooit een plek van expressie zijn voor zij die graag de genormeerde representatie op z’n kop zetten en genderbinariteit in vraag stellen, die afzien van heersende (denk)kaders en uitdrukking geven aan alternatieve genders, seksualiteit en of minderheden of zij die levensnoodzakelijke fantasieën creëren.

“Het is ons een waar genoegen te mogen aankondigen dat Pink Screens mag openen met de films ‘Futur Drei‘ (‘No Hard Feelings‘) en ‘Lingua Franca‘ (‘Brooklyn Secret‘).”

Onder voorbehoud van veiligheidsmaatregelen hebben we de eer de filmmaakster Isabel Sandoval, filmmaker Faraz Shariat en zijn hoofdrolspeler Benjamin Radjai te mogen verwelkomen op donderdag 12 november in de Cinéma Nova in Brussel.

Deze openingsvoorstellingen worden later herhaald opdat een maximaal aantal bezoekers kan genieten van deze twee prachtige, sociaal-geëngageerde langspelers.

‘Futur Drei’

In aanwezigheid van de regisseur Faraz Shariat en de acteur Benjamin Radjaipour (onder voorbehoud) en RainbowHouse Brussels.

Parvis, de zoon van verbannen Iraniërs met strakke t-shirts en peroxideblond haar, laat zich in zijn geboortestad in Duitsland graag vermaken door gestolen alcohol, raves en booty calls. Hij leeft voor het plezier, quoi! Wanneer hij veroordeeld wordt tot een taakstraf komt hij als tolk terecht in een asielzoekerscentrum. Daar valt hem Amon op die samen met zijn zusje Iran ontvlucht is. In dit semi-biografisch verhaal, doorspekt met verwijzingen naar de popcultuur, vertelt Faraz Shariat het verhaal van een intense eerste liefde. Deze prent biedt ons tegelijkertijd een gevoelig inzicht in de ervaring van migranten. Ze zijn verscheurd door tegenstrijdige gevoelens: vreemdeling in het land waar je woont, het gevoel uitgesloten te worden en de wanhopige strijd naar een permanente verblijfsvergunning.

‘Lingua Franca’

In aanwezigheid van de regisseuse Isabel Sandoval.

Olivia woont illegaal in Brooklyn bij Olga. Ze zorgt dag en nacht voor haar.  Wanneer de man die ze betaalt om met haar te trouwen zich terugtrekt, begint ze een relatie met Alex, Olga’s kleinzoon. 

Bij hem vindt ze tederheid en geborgenheid. Dan ontdekt Alex dat Olivia transseksueel is … Met haar derde film stijgt Isabel Sandoval boven zichzelf uit. Ze filmt zichzelf als de actrice-autrice die ze is. Weliswaar geen autobiografie, maar een zelfportret van de meesteres van haar pleziertjes en haar trans* female-gaze. 

Zoals Rainer Werner Fassbinder, maar dan minder wreed, weliswaar met dezelfde linke relatie met haar vervloekte personages. 

Praktische informatie.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Pink Screens

%d bloggers liken dit: