30% jonge tieners vindt homoseks onaanvaardbaar

Scholieren van de eerste graad van het secundair onderwijs (12-14 jaar) hebben nog heel wat stereotiepe opvattingen over de gelijkheid tussen jongens en meisjes, seksuele geaardheid en hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen. 

Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. De Universiteit Gent bevroeg in het schooljaar 2018-2019 1.008 scholieren uit die eerste graad in 23 scholen. De onderzoekers richtten zich vooral op kwetsbare buurten. Daarom is het publiek ook erg divers. Bij de helft werd de moeder in niet België geboren. 

Deze jongeren denken nog best stereotiep wat betreft gender(gelijkheid),  seksualiteit en de verwachtingen daarbij. Maar de jongeren scoren beter dan bevraagde jongeren in het buitenland, stelt coördinator van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Sara De Meyer.

Diversiteit wel als norm

Jongens hebben het moeilijker dan meisjes om homoseksualiteit te aanvaarden. 30% vindt dat jongens geen seks mogen hebben met andere jongens. 

2,6% van de jongens voelt zich geen typische jongen en 11,4% van de meisjes voelt zich geen typisch meisje. Van de meisjes voelt ook 14% zich niet enkel aangetrokken tot het andere geslacht.

Maar de scholieren zeggen tegelijk ook dat diversiteit de norm is. 

Seksuele ervaring

40% weet niet dat je bij de eerste keer seks ook al hiv kan krijgen. Sommigen denken dat kruiden helpen tegen zwangerschap. 

De seksuele ervaring van deze leeftijdsgroep is uiteraard beperkt. 6,1% van de meisjes en 17,1% van de jongens raakte ooit de geslachtsdelen aan van iemand anders of werd ooit door iemand aangeraakt. 

De helft van de 84 respondenten die al intiem werden aangeraakt, had hiervoor geen volledige toestemming gegeven. 40% van de 37 jongeren die al geslachtsgemeenschap hadden, ook niet

Beeld: PublicDomainArchive, Pixabay
Bron: De Standaard, Het Nieuwsblad

%d bloggers liken dit: