Mister Gay Belgium 2020-finalist Roland Javornik: diversiteit is meer dan het oppervlakkige

Mister Gay Belgium 2020-finalist Roland Javornik (37) uit Hasselt heeft als campagnethema representatie in de media. Recent lanceerde hij de campagne #ikbenertochook.

“Ik ben zelf regisseur van beroep en ik heb een eigen audiovisueel productiehuisje waarin ik vooral werkzaam ben in de reclamesector”, vertelt Javornik bij Pink in our Lives.

“Als homo probeer ik dan ook zoveel mogelijk diversiteit binnen mijn eigen werk te steken, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik merk dat het op bepaalde vlakken veel beter kan en dat sommige groepen zich nog niet helemaal vertegenwoordigd voelen.”

“Bovendien krijgen we de komende tijd af te rekenen met besparingen binnen de culturele sector en zou het kunnen zijn dat we ook nog eens als gemeenschap op vlak van visibiliteit achteruit gestoten worden. En daarom wil ik mij inzetten voor een blijvende, correcte maar vooral diverse representatie van de LGBT-community binnen media en cultuur.”

Diversiteit

Als wedstrijd krijgt Mister Gay Belgium wel eens de kritiek dat het niet divers genoeg is. 

Wat denkt Javornik hiervan? “De ironie ontgaat me niet. In de vorige vraag kaart ik de diversiteit aan en toch zit ik tussen de bekritiseerde twaalf (intussen negen, red.).

“Maar laat ik de vraag eens analyseren: wat is diversiteit dan in de ogen van de meesten? Enkel en alleen het verschil tussen een donkere en een lichtere huid? Dat vind ik dan weer redelijk kortzichtig. Want als ík naar de elf (nu acht, red.) andere kandidaten kijk zie ik bijvoorbeeld al een diversiteit in leeftijd.

“Ik ben de oudste met 37 en Jarno de jongste met 19. Wij zouden elkaar in andere omstandigheden niet eens tegenkomen en nu kunnen we van alles van elkaar leren. 

“Als ik kijk zie ik ook dat er verschillende maten zijn en niet iedereen een wasbordje heeft. Er zijn kandidaten die graag lange gelakte nagels hebben of zonder make up niet naar buiten willen om zo hun sprankelende persoonlijkheid extra in de verf zetten.  

“Trouwens, mijn achternaam is Javornik en ik heb Oost-Europese roots, mijn grootvader was Sloveen en mijn moeder is Duits. Maar blijkbaar ben ik te blank om het diversiteitslabel te krijgen.”

“Bovendien gaat het in de eerste plaats over de boodschap die je brengt. Wie die persoon is die die boodschap brengt zou er niet mogen toe doen, maar hoe deze persoon die boodschap verder zal uitwerken, dat wel.”

“Ik zou daarom van deze gelegenheid gebruik kunnen maken om misschien voor mijn campagne de hand te reiken naar organisaties zoals het People of Color (POC) die altijd opzoek zijn naar allies, om vanuit de kern mensen te engageren om mee te doen. Want in alle eerlijkheid daar begint het. Meedoen op zich ís al een drempel dus kunnen we alleen maar ons best doen om die voor de toekomstige generatie te verkleinen. Maar verder heb ik alle vertrouwen in Bram Bierkens en de rest van de organisatie dat zij er alleen de beste profielen uitkiezen om het team te versterken.”

En verder?

Zijn favoriete land is Denemarken, zijn favoriete man is zijn echtgenoot Johan Vancauwenbergh en hij verkiest boxers boven slips. 

Beeld: Mister Gay Belgium
Bron: Pink in our Lives

Een gedachte over “Mister Gay Belgium 2020-finalist Roland Javornik: diversiteit is meer dan het oppervlakkige

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: