Wel Jong Niet Hetero start mailactie voor meer vrijheid in kledingkeuze op school

Wel Jong Niet Hetero (WJNH) start mailactie voor meer vrijheid in kledingkeuze op school. Kledingvoorschriften die iets voorbehouden voor één gender, zijn voor de koepel van LGBT-jongeren niet meer van deze tijd. 

“Oorringen zijn enkel voor meisjes toegelaten.” Dat zinnetje in het schoolreglement van het Vrij Handels- en Sportinstituut (VHSI) in Brugge zette kwaad bloed op Twitter. Out MNM-presentatrice Dorianne Aussems schreef er een opiniestuk over. 

WJNH start nu een mailactie. Leerlingen kunnen of zelf een standaardmail sturen naar hun schooldirectie of WJNH dit laten doen.

Beste directie, 

In heel wat schoolreglementen staan kledingvoorschriften die dringend mee moeten evolueren met de tijd. Iedereen zou vrij moeten zijn om te dragen wat hij/zij/die wil, los van wat traditioneel als “mannelijk” of “vrouwelijk” wordt aanzien. Kledingvoorschriften moeten wettelijk gezien voor iedereen gelijk zijn, gedateerde ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid hebben geen plaats op onze school. Sommige jongens willen graag kleedjes dragen, sommige meisjes juist niet.  En sommige personen zijn noch man, noch vrouw, en die willen ook gewoon kunnen dragen waar ze zich goed in voelen. Wat als we dat eens een plaats gaven in het schoolreglement? 

Het is uw verantwoordelijkheid als directie om ervoor te zorgen dat iedere jongere zich welkom voelt op onze school. Ik verwacht daarom dat u in samenspraak met leerlingen het schoolreglement zo snel mogelijk herbekijkt op vlak van kledingvoorschriften en er zo voor zorgt dat onze school een inclusieve, veilige en fijne plek kan zijn voor iedereen, ongeacht hun identiteit of zelfexpressie. 

Met vriendelijke groeten, 

VUL HIER JOUW NAAM IN

Met de steun van Wel Jong Niet Hetero en Dorianne Aussems, stem van jongerenprogramma Generation M (MNM). 

Beeld: PublicDomainPictures, Pixabay

%d bloggers liken dit: