VOORNAAMWOORDEN | Uwi Van Hauwermeiren neemt geen genoegen met uitleg ‘De Ideale Wereld’

Wel Jong Niet Hetero-woordvoerder Uwi Van Hauwermeiren is kwaad op ‘De Ideale Wereld‘ over hoe het Canvas-programma de thema’s transgender en non-binariteit aanpakte. Jan Jaap van der Wal reageerde.

Presentator Van der Wal reageerde bij Van Hauwermeiren op Instagram. 

Beste Uwi en alle andere mensen die mij berichten sturen en ranten. Korte reactie. Als ik een stuk had willen maken om non-binaire mensen of transpersonen, zoals Senne zichzelf noemt, belachelijk te maken, dan was het nooit langs redactie, eindredactie en zender geraakt. Ik ben begonnen te benoemen hoeveel rolmodellen er in de afgelopen tijd op TV zijn geweest. Misschien nog te weinig, maar al meer dan pakweg Nederland. Verder heb ik een stuk gemaakt waarin ik de vraag heb opgeworpen hoe we bruggen zouden kunnen slaan. En ook dat dat ingewikkeld is. Dat heeft met taal te maken (de voornaamwoorden) en met beeldvorming (wat zie je, wat denk je daarvan, tegenover hoe voelt iemand zich). De conclusie rondom de passage van Joppe in De Zevende Dag was dat het goed is dat VRT hier aandacht voor heeft en het toont. In de vorm die ik gebruik zitten ook grappen. Die kunnen natuurlijk niet in de smaak vallen maar dat is het risico van t vak. Nogmaals, een stuk maken om mensen doelbewust te kwetsen heeft nog nooit gewerkt, het is het agenderen van een actueel thema. Ik wil er met alle liefde over doorpraten maar dan met mondkapjes op en face to face. Altijd bereid tot welk gesprek dan ook. Haatberichten doe ik niets mee. Fijne avond nog iedereen. JJ

Van Hauwermeiren neemt geen genoegen met die uitleg. Op hun blog Temps Pour Nous schrijft de WJNH-woordvoerder: 

Om te beginnen, bevat je reactie geen enkele verontschuldiging. Niet gericht aan mij, niet gericht aan de andere mensen die ik vernoem, en niet gericht aan de gehele community die terecht boos is en achter mijn post staat. Je toondoof zijn, is beschamend en je woorden zeggen zo weinig als “ga je nu stoppen met zeiken, want als cis witte man is me op deze manier aangeleerd respect te tonen.”

Wel, dat slikken we niet. Niet meer. Omdat we dat al zolang moeten aanhoren en dat moet eindelijk eens stoppen. 

Debat

Van Hauwermeiren wil een debat. 

Dat jij met MIJ aan tafel wil zitten, kan jou iets bijbrengen, vree wijs, maar ik wil méér. Ik wil een groepsdialoog, die luider klinkt dan wij, met mondmaskers aan, kunnen voeren. Ik wil een zekere bewustmaking bij de bevolking. Bij de mensen die niet dagelijks in aanraking komen met LGBTQ+ personen. Ik wil veranderingen zien. Maar IK wil hier geen “hoofdpersoon” in spelen. 

Ik wil dat iedereen gehoord wordt. Ik wil dat iedereen gerespecteerd wordt. Ik wil dat wie nu nog niet durft te praten de boodschap en de nodige steun krijgt om dat wel te doen. Dat ook zij durven op hun strepen te staan. Hoe klein hun bereik ook is. En dat er verdomme geluisterd wordt naar wat we te zeggen hebben. 

En het moet verder gaan dan enkel luisteren. Dat we ook begrepen, gerespecteerd en geïntegreerd worden in dit debat. Dat ze in de toekomst EERST onze mening vragen. Dat onze suggesties en correcties worden gehoord. Dat scripts herlezen worden en pas een “go” krijgen wanneer correcties effectief worden doorgevoerd.

De volledige blogpost.

Beeld: OpenClipartVectors, Pixabay

%d bloggers liken dit: