COC Nederland noemt pro-sameningscontract-paus “een kleine revolutie”

Dat paus Franciscus I plots pro erkenning van holebigezinnen is, is “een kleine revolutie” vindt COC Nederland. “Al pleit de paus nog niet voor openstelling van het huwelijk, we kunnen hier toch wel spreken van een kleine revolutie”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug

“Zijn uitspraak is van grote waarde voor katholieke lesbiennes, homo’s en biseksuelen. Eindelijk erkent de leider van de katholieke kerk hun recht op een wettelijk vastgelegde relatie.”

Polen

Volgens Oosenbrug is de uitspraak van de paus ook van groot belang voor LGBTI’s in landen als Polen, waar machthebbers mensen met een beroep op het katholieke geloof discrimineren en vervolgen om hun seksuele oriëntatie.

“Die regeringen kunnen zich niet langer verschuilen achter woorden van de paus.”

De paus stelt volgens Associated Press in de documentaire ‘Francesco‘: “We moeten zorgen voor een geregistreerd partnerschapswet. Dan zijn zaken juridisch goed geregeld. Daar sta ik voor.” 

“Homoseksuelen hebben recht om deel te zijn van de familie. Ze zijn kinderen van God en hebben recht op een familie. Niemand mag hierom worden uitgesloten of in de ellende worden gestort.”

Onder paus Johannes-Paulus II, en onder leiding van de latere paus Benedictus XVI – toen nog kardinaal Jozef Ratzinger –  stelde de Katholieke Congregatie voor de Geloofsleer in 2003 nog dat “respect voor homoseksuele mensen nooit op enigerlei wijze mag leiden tot goedkeuring van homoseksueel gedrag of de wettelijke erkenning van homoseksuele relaties”.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: