26 oktober is Interseksebewustzijndag of Intersex Awareness Day

26 oktober is Interseksebewustzijndag of Intersex Awareness Day. Een dag die de aandacht vestigt op intersekse mensen. 

Intersekse personen zijn geboren met fysieke geslachtskenmerken die niet volledig passen binnen de normen gesteld door de medische wereld en/of de gangbare socio-culturele opvatting van de omgeving waarbinnen het kind wordt geboren.

Zo omschrijft Intersekse Vlaanderen intersekse personen. 

Dagelijks worden in België vijf à zes baby’s geboren met een variatie in geslachtskenmerken. Dat is zowat een elke vier uur, of een op zestig of nog zo’n 1,7% van onze bevolking. 

Doorgaans zijn de variaties onschuldig, soms heeft dit ook (ernstige) implicaties voor de gezondheid van het kind, variaties die levensbedreigend kunnen zijn. In het totaal zijn er zo’n 185.000 intersekse personen

“Waarom wij zo onbekend zijn? Omdat er vaak wordt ingegrepen”, schrijft Intersekse Vlaanderen.

“Omdat artsen en zorgverleners angst krijgen als iets afwijkt van de door hun vooropgestelde norm. Als kind kom je dan op een operatietafel terecht om je te normaliseren, of krijg je hormonen toegediend om ’te zijn zoals de anderen’.” 

“Hoe goed bedoeld de reflex van artsen ook is, het gros van de ingrepen zijn puur cosmetisch en hebben geen effect op de levenskwaliteit. De Verenigde Naties bestempelt deze praktijk als ‘(intersekse) genitale mutilatie’ en heeft dergelijke ingrepen gelijkgesteld met foltering omdat er een blijvende traumatische impact is bij het kind.”

Meer weten?
Woordenlijst.

Beeld: Wikipedia
Bron: Intersekse Vlaanderen 

Een gedachte over “26 oktober is Interseksebewustzijndag of Intersex Awareness Day

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: