Wereldfederatie Rugby weert transgender vrouwen, transgender mannen mogen wel

De Wereldfederatie Rugby heeft beslist dat er geen transgender vrouwen kunnen deelnemen aan de elite- en professionele landelijke competities. De Federation of Gay Games (FGG) veroordeelt deze beslissing. 

Het verbod staat in de nieuwe regels die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd. De Wereldfederatie Rugby zegt dat om veiligheidsredenen trans* vrouwen niet kunnen meedraaien op de hoogste niveaus. 

De landelijke bonden mogen wel op individuele basis beslissen om toch transvrouwen toe te laten in de nationale competitie. In de landencompetitie mogen ze echter het rugbyveld niet op. 

Opmerkelijk is ook dat het verbod enkel geldt voor trans* vrouwen. Trans* mannen mogen wel gewoon rugby blijven spelen.  In een mededeling liet de Wereldfederatie Rugby wel verstaan dat de regels op regelmatige tijdstippen herbekeken worden en indien nodig aangepast kunnen worden.

Sneeuwbaleffect?

Het verbod kan op niet veel begrip rekenen bij de FGG. Zij vrezen dat de Rugbyfederatie de eerste, en vooral niet de laatste federatie zal zijn die transgenders op internationaal niveau zullen weigeren.

“De FGG gelooft dat de kracht van sport om te verenigen levens kan veranderen en de aanhoudende marginalisering van bepaalde secties in de maatschappij voorkomt dat die zich echt aanvaard kunnen voelen. Deze beslissing van de Wereldfederatie Rugby heeft een precedent gezet voor andere federaties die op wereldniveau opereren en voor nationale rugbybonden wereldwijd.”

De FGG veroordeelt de beslissing en laat meteen weten dat ze niet zal samenwerken met organisaties die restricties hebben die voorkomt dat de LGBT-gemeenschap deelnemen aan ieder initiatief dat ze organiseren.

Beeld: Wikipedia
Bron: GayLive.be

%d bloggers liken dit: