PEILING | Trans* thema goed bespreekbaar en aanvaard in Vlaanderen

Seksuele oriëntatie en genderidentiteit zijn erg bespreekbaar in Vlaanderen. Dat blijkt uit een enquête van iVox voor radiozender JOE. Maar er zijn ook veel Vlamingen die van SOGIE niets moeten weten.

SOGIE staat voor seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie. Onderzoeksbureau iVox bevroeg duizend mensen in Vlaanderen

Trans*

Acht op de tien Vlamingen vinden dat transseksualiteit bespreekbaarder is geworden. Maar 11% vindt “het niet kunnen”. Vooral jongeren en mannen geven dit aan. 

Acht op de tien is wel mee dat niet iedereen zich helemaal man of vrouw voelt. Een op de twintig twijfelde eens zelf. De helft stelt dat gender geen binair verhaal is, maar een spectrum. 

Vier op de tien zegt dat de samenleving toleranter is geworden voor transgenders. 22% zou zich wel ongemakkelijk voelen als een naaste zich zou outen als trans*. Een op de vijf zegt zich dan anders te zullen gedragen. 

58% gaat er vanuit dat een geslachtsveranderende medische ingreep noodzakelijk is om echt transgender te zijn. De meerderheid denkt dat transgenders zich beter voelen na zo’n ingreep.

De helft vindt dat de ziekenkas moet tussenkomen in de kosten. 

61% vindt dat er meer aanspreekpunten moeten zijn voor transgenders, en 80% zou geïnteresseerd zijn in het kijken naar een reportage over transgenders op televisie. 

Kinderen 

Meer dan 60% van de respondenten kan een trans* kind aanvaarden. De helft vindt de coming-out als trans* van een eigen kind oké. 70% zou akkoord gaan als het eigen kind effectief in transitie gaat. 

Een derde van de ouders vindt trans* een belangrijk thema om eens over te praten. 

Partners

46% zegt te kunnen aanvaarden dat het lief van geslacht wil veranderen. Vooral mensen die zelf al eens aan hun eigen gender hebben getwijfeld geven vaker aan dit te kunnen aanvaarden.

39% blijft bij hun partner mocht die zich outen als transgender. De helft zou zich hierover wel schamen tegenover de buitenwereld. 

Seksualiteit

De helft van de respondenten denkt dat seksuele voorkeur kan veranderen. Drie op  de vijf respondenten vermoeden dat je geboren wordt met je seksuele voorkeur. 

88% betwijfelt niet dat biseksualiteit bestaat. Bijna een derde zegt dat iedereen minstens een beetje biseksueel is. 17% zegt dat biseksualiteit een fase is. 

Beeld: Timothy Junes
Bron: De Morgen

%d bloggers liken dit: