TAIWAN | Lesbische koppels in militaire massahuwelijksviering

In Taiwan hebben twee vrouwenkoppels deelgenomen aan de traditionele collectieve bruiloft. Twee vrouwelijke officieren trouwden er met hun vrouwen. 

Holebikoppels kunnen nog maar vrij kort trouwen in Taiwan.  

In Taiwan is het gebruikelijk dat militairen gelijktijdig trouwen en dat vieren met een groot feest. Dit jaar deden 188 koppels dit. Het ministerie van Defensie roemt de diversiteit van de kersverse koppels als een “open en progressieve stap naar de toekomst”.

Sinds de openstelling van het huwelijk zijn zo’n 4.000 holebikoppels getrouwd. Vorig jaar zouden eigenlijk al drie holebikoppels deelnemen aan de militaire massabruiloft, maar zij trokken zich terug.

Inspiratie

Majoor Wang Wi barstte in tranen uit na de huwelijksvoltrekking. “Ik hoop dat de zichtbaarheid van LGBTI’s groter wordt zodat iedereen begrijpt dat wij gewoon een onderdeel van de maatschappij zijn”, zei ze tegen persbureau Reuters.

Een andere bruid, luitenant-ingenieur Chen Ying-hsuan, zei te hopen dat soldaten die worstelen met hun geaardheid zullen worden geïnspireerd door de bruiloft. “Weet dat je niet alleen bent.”

Taiwan versus China

Taiwan heet officieel de Republiek China. De archipel is feitelijk onafhankelijk, maar wordt door slechts enkele landen formeel erkend. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Veel landen erkennen Taiwan daarom niet als land om hun handels- en diplomatieke relaties met China niet onder druk te zetten.

De hete adem van het conservatieve China is merkbaar. Het eist, op straffe van uitsluiting, dat Westerse luchtvaartmaatschappijen Taiwan als provincie en niet als land categoriseren op hun website.

Ook Facebook doet mee aan deze censuur. Artikels waarbij de Taiwanese vlag zichtbaar is, kunnen niet gedeeld worden.

In de hoofdstad Taipei zijn holebi’s best zichtbaar. Jongens die hand in hand lopen zijn er niet ongewoon en de gayscene is er best bruisend. Je zal er als homo een leuke tijd beleven.

Daarbuiten is het veel minder. Dat is bijvoorbeeld merkbaar op gay datingapps. LGBT’s trekken gewoon naar Taipei.

Beeld: Wikipedia
Bron: Roze Golf

%d bloggers liken dit: