#SOLO | Brussel start werkgroep over situatie alleenwoners

Een op de twee huishoudens in Brussel bestaat uit één persoon, de zogeheten alleenwoners. Maar deze groep wordt veel te vaak vergeten. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest start een werkgroep. 

11 november is Vrijgezellendag of Singles Day wegens de vier eentjes (11/11) in de datum. Deze dag is een Chinese uitvinding en is een excuus om meer te verkopen. Be Out gebruikt deze als excuus om de situatie van singles en specifiek alleenwoners te bekijken. Want als de coronacrisis (wederom) iets aantoonde, is dat het beleid zo goed als blind is voor alleenwoners.

Bij beleidskeuzes wordt zelden aan deze eenpersoonshuishoudens gedacht. Het federaal ‘Vivaldi‘-regeerakkoord zwijgt over de doelgroep. Fiscaal zijn alleenwoners ook vaak de pineut. 

De discussienota over alleenwonen al in maart ingediend in door Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld). Door corona liep dat vertraging op, waardoor de nota uiteindelijk recent behandeld werd in de commissie Financiën van het Brussels Parlement. Die commissie besliste een werkgroep te starten. 

“Alleenwonenden zijn een groep die vaak vergeten wordt in studies”, zegt De Jonghe bij Bruzz

“Het gaat om jongeren en senioren, mensen die net uit een relatie komen of die weduwe zijn. Hoewel ze niet noodzakelijk zelf voor hun situatie als alleenwonende hebben gekozen, hebben ze wel erg hoge kosten.”

De Belgische alleenwonende zonder kinderen is de zwaarst belaste categorie in heel West-Europa. Deze draagt gemiddeld 56% van zijn brutoloon af, bij een hoog loon zelfs 60%. Veel fiscale verminderingen gelden per persoon en dus kunnen gezinnen relatief meer belastingvermindering krijgen dan alleenstaanden, verklaart de nota.

Singlesreflex

“Het is wenselijk dat er vanuit het beleid een systematische singlesreflex wordt ontwikkeld,” stelt De Jonghe dan ook voor. Daarmee bedoelt ze dat beleidsmakers de automatisch reflex moeten hebben om de impact van beleid te toetsen op alleenstaanden en niet alleen op het klassieke gezin.

Andere heikele punten voor alleenwoners is het zoeken van een betaalbare – en het als het ook even kan leuke – woning. Ook successierechten worden onder de loep genomen om te zien wat de mogelijkheden zijn om aan niet-partner of kinderen te erven. Je erfenis nalaten aan je kinderen of partner, levert de meest voordelige successierechten op

Ook ziet Dejonge een rol voor Visit Brussels, die de hoofdstad aantrekkelijk kan maken voor soloreizigers. 

Tot slot pleit De Jonghe ervoor om de stad expliciet op de kaart te zetten als aantrekkelijk voor ‘alleenreizigers’. Hierbij zou Visit Brussels een rol kunnen spelen.

De Jonghe richtte ze eerder de vereniging All1 op, die zich ook bezighoudt met de thematiek.

Beeld: Wikipedia
Bron: Bruzz

Een gedachte over “#SOLO | Brussel start werkgroep over situatie alleenwoners

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: