België bereidt verbod op niet-noodzakelijke operaties bij intersekse kinderen voor

Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) wil niet-noodzakelijke geslachtsgerelateerde operaties bij jonge intersekse kinderen verbieden. “Binnen de regering is er consensus om daar snel werk van te maken”, zegt ze in De Morgen.

Al te vaak worden jonge kinderen met intersekse kenmerken geopereerd zodat er een keuze wordt gemaakt richt vrouw of man. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de toekomst van dat kind. Gezien de leeftijd gebeurt dat zonder toestemming van de betrokkene. 

Op welke leeftijd een intersekse kind of jongere wel genoeg geïnformeerd is, wordt niet vastgelegd. 

Voorbereidend werk

Malta en Portugal hebben al zo’n verbod. In België werkte Vlaams kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens al iets concreets uit. Een aantal parlementsleden, waaronder Schlitz, probeerden het verbod ook al in een parlementaire resolutie te gieten. 

Die tekst zal de basis vormen voor de nieuwe wettelijke regeling.

Genderneutraal is nieuwe normaal

Elke dag worden vijf kinderen met intersekse kenmerken geboren in België, zegt de staatssecretaris. “Te vaak worden zij zonder hun instemming geopereerd om jongen of meisje te zijn. Ik zorg voor een verbod op niet-noodzakelijke operaties. Ook het taboe hierover moet sneuvelen. Genderneutraal is het nieuwe normaal.”

Beeld: Wikipedia
Bron: De Morgen

%d bloggers liken dit: