#SOLO | “We moeten af van het stigma van de single als sukkel”

We moeten af van het stigma van de single als sukkel. Dat schrijft Carla Dejonghe (Open Vld) in de ‘Enquête alleenwoners 2020‘ van haar vereniging All1

11 november is Vrijgezellendag of Singles Day wegens de vier eentjes (11/11) in de datum. Deze dag is een Chinese uitvinding en is een excuus om meer te verkopen. Be Out gebruikt deze als excuus om de situatie van singles en specifiek alleenwoners te bekijken. Want als de coronacrisis (wederom) iets aantoonde, is dat het beleid zo goed als blind is voor alleenwoners.

“De Amerikaanse psychologe Bella DePaulo verrichtte al heel veel onderzoek naar singles. Volgens haar moeten we dringend af van de stereotypering van singles als eenzame en verdrietige personen. DePaulo stelt dat singles net vaak een bevredigender leven leiden dan koppels”, weet Dejonghe.

“Koppels kijken vooral naar elkaar omdat ze denken dat dat zo hoort. Onderzoek toont aan dat zij in theorie vaak geïsoleerder en meer teruggetrokken leven dan hun vrijgezelle tegenhangers. Zelfs als ze kinderen hebben.”

Toch ook eenzaamheid

Maar de resultaten van de enquête bij 2.378 alleenwoners liegen er niet om. 42% voelt zich soms eenzaam. 

“Eenzaam zijn, alleen zijn en alleen wonen zijn echter geen synoniemen. Wie alleen woont is niet per se eenzaam. Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid van je sociale contacten, maar wel om de kwaliteit.”

“Tieners wonen meestal niet alleen en hebben proportioneel toch het vaakst een gevoel van eenzaamheid. Het is dan ook veeleer een subjectief gevoel en een sociaal netwerk en moderne communicatie hebben daar een grote invloed op. Daarnaast speelt ook persoonlijkheid een rol. Sommige mensen zijn stressbestendiger en weerbaarder dan anderen.”

Bewustzijn

Volgens de respondenten is er ook meer bewustzijn nodig bij tweeverdieners rond de soms moeilijkere (financiële) situatie van alleenstaanden. 

Ze verwijzen in deze context onder andere naar het disproportioneel bijdragen voor cadeaus en voor etentjes. Naast het financiële luik, blijken de alleenstaanden zich ook vaak het vijfde wiel te voelen bij koppels en sommigen stellen vast dat bevriende koppels hen minder uitnodigen.

Onze samenleving mag voor sommige respondenten gerust wat ‘socialer’ zijn.$

Actief

Uit onderzoek blijkt dat alleenstaanden vaker aan vrijwilligerswerk doen, avondles volgen en heel zorgzaam zijn voor de mensen in hun omgeving. Daardoor hebben ze meestal een sterkere band met hun vrienden, familie en collega’s dan wie samenwoont met een partner. 

“Singles staan meer open voor nieuwe ervaringen, zowel op het werk als in de privésfeer. Door die open geest zouden ze beter voorbereid zijn op veranderingen dan mensen in een relatie en ze zouden zich als persoon ook meer ontwikkelen”, aldus Dejonghe. 

“Het zijn vaak mensen die gaan voor hun passies, die genieten van het leven en zelf uitmaken welke personen belangrijk zijn in hun leven in plaats van dat alles rond die ene ware draait. Ze bepalen hun eigen leven.” 

20% van de respondenten verricht heel vaak of vaak vrijwilligerswerk, 28% soms. Dejonghe, bijvoorbeeld, vrijwilligt bij Dyadis, de Belgische vereniging die assistentiehonden opleidt. “Ik ben gastgezin en mijn vierde hond, Unique (op de foto) is net vertrokken om een autistische jongen te helpen.”

“Alleen wonen is zeker niet allemaal kommer en kwel. Het biedt tal van voordelen. Je doet wat je wil, wanneer je wil en met wie je wil. Je leert jezelf goed kennen en hebt de tijd om na te denken over wie je bent, wat je wil, wat jouw verlangens en drijfveren zijn. Hét antwoord dat steevast terugkomt op de vraag naar de

voordelen van alleen wonen is ‘vrijheid'”, besluit Dejonghe.

Foto: Carla Dejonghe
Headerbeeld: Timothy Junes

Een gedachte over “#SOLO | “We moeten af van het stigma van de single als sukkel”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: