#SOLO | Waarom is het zo moeilijk om het thema ‘single’ op de agenda te krijgen?

De heterogene groep alleenwoners is groot. Ze zijn (romantisch) single, ze hebben een partner maar wonen alleen, ze hadden een partner maar zijn nu alleen. Het zijn er veel, maar waarom is thema zo moeilijk op de agenda te krijgen? 

11 november is Vrijgezellendag of Singles Day wegens de vier eentjes (11/11) in de datum. Deze dag is een Chinese uitvinding en is een excuus om meer te verkopen. Be Out gebruikt deze als excuus om de situatie van singles en specifiek alleenwoners te bekijken. Want als de coronacrisis (wederom) iets aantoonde, is dat het beleid zo goed als blind is voor alleenwoners.

“Een complexe vraag met een complex antwoord”, zegt Carla Dejonghe (Open Vld). Ze zetelt in het Brussels Parlement. Weinige (geen?) politici zijn zo actief en vocaal bezig met thema. 

Stereotypen 

“Persoonlijk denk ik dat er nog te veel in stereotype wordt nagedacht zowel op beleidsgebied als maatschappelijk. De stereotype samenlevingsvorm is de man, vrouw met kindjes en eventueel een hond of kat.” 

“In de debatten in het Brussels Parlement, zeker nu in deze coronatijden waar men zoekt om de zwakkeren bij te staan, vergeet men soms dat alleenwoners toch een groot deel uitmaken van de samenleving. Bovendien zijn ze niet echt georganiseerd en elk initiatief om hen te mobiliseren wordt dikwijls beschouwd als een manier om hen te koppelen aan een partner om zo te komen tot de stereotype samenlevingsvorm.” 

Geen sukkels 

“Maar daar gaat het niet om. Er zijn inderdaad (tijdelijke) singles die tussen twee relaties inzitten maar er zijn ook singles die perfect gelukkig zijn met hun vriendenkring en die totaal niet op zoek zijn naar een partner. Aangezien ik zelf een (gelukkige) single ben, probeer ik al jaren hun belangen op de agenda te krijgen op verschillende niveaus met wisselend succes.”

Singles in de politiek

Dejonghe merkt wel een kentering. “Nu moet ik wel vaststellen dat de samenleving meer en meer de singles omarmt.”

Als voorbeeld neemt ze Mark Rutte (VVD), minister-president van Nederland. “Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij single is.” 

Dejonghe heeft geen weet van single ministers in de nieuwe ploeg. “Op federaal vlak zijn er een aantal nieuwe jonge ministers van wie ik vermoed dat ze single zijn maar ik weet het niet met zekerheid. Nu, dit is privé en ik zal niemand onder druk zetten om zich te outen ls single zoals ik zelf doe.”

Nadat Dejonghe antwoordde op deze vragen, kondigde het Overlegcomité de huidige anticoronamaatregelen aan met duidelijke aandacht voor singles en alleenwoners

Beeld: Carla Dejonghe 

%d bloggers liken dit: