Regering wil genderoptie X of verwijdering geslachtsaanduiding op identiteitskaarten

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil dat non-binaire personen de optie X kunnen kiezen naast M of V als geslachtsaanduiding op identiteitsdocumenten. “Een ethische kwestie”, zegt de minister in De Standaard.

De krant schrijft dan ook dat CD&V niet tegen is, maar niet in alles zomaar meewil. 

Het Grondwettelijk Hof oordeelde in 2019 dat de Transgenderwet uit 2018 niet voldoet. Ook met non-binaire personen moet worden rekening gehouden. 

Een andere piste naast, M, V of X is gewoon geslachtsregistratie afschaffen. “Dat laatste is natuurlijk het meest radicale, want voor bevolkingsonderzoeken is het wel handig om te weten hoe mensen geregistreerd staan. België heeft ook internationale verplichtingen, dus zomaar niets meer registreren lijkt niet zo eenvoudig”n vertelt mensenrechtenactivist en specialist terzake prof. dr. Pieter Cannoot op Radio 1

Sport, discriminatie opsporen. Geslachtsregistratie heeft wel degelijk nut en invloed. 

‘Flipflop’

Het Grondwettelijk Hof noemde de T-wet ook beperkend. De wet laat maar een transitie op papier toe. Dat uitbreiden ligt moeilijk bij de christendemocraten. 

“Het is begrijpelijk dat iemand zich tussen de geslachten in voelt, of overgaat van het ene naar het andere”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens in De Standaard. “Maar een continue flipflopsituatie is bizar. Daar moeten we goed over nadenken.”

Uitdiepen

Cannoot wijst in De Standaard ook dat bestaande wetgeving ook gescreend moet worden op gegenderde terminologie. 

“Daar moet goed over nagedacht worden, zodat er geen lijken uit de kast vallen, zodat non-binaire personen bijvoorbeeld minder sociale rechten zouden hebben. Alle betrokken actoren moeten gehoord worden. Ik hoop dat de hervorming er niet snel-snel komt.”

Beeld: Wikipedia, Timothy Junes
Bron: De Standaard, VRT

2 gedachten over “Regering wil genderoptie X of verwijdering geslachtsaanduiding op identiteitskaarten

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: