Nederland moet scholen verbieden LGBTI-leerlingen te weigeren

COC Nederland wil dat de wet onmogelijk maakt dat scholen LGBTI-leerlingen afwijzen. De Tweede Kamer debatteert met minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob (ChristenUnie) over schoollopen. 

“Iedereen moet zich op school veilig en aanvaard weten”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is onaanvaardbaar als scholen afwijzing propageren van mensen om hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. Net zo onacceptabel als mensen afwijzen omdat ze bijvoorbeeld zwart, joods of moslim zijn.”

Scheldwoord

Volgens Oosenbrug moeten scholen LGBTI-leerlingen juist steunen. Want ‘homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord, LGBTI-jongeren worden vier keer vaker dan gemiddeld gepest en ze doen bijna vijf keer vaker een zelfmoordpoging.

Eerder dit jaar bleek opnieuw dat bepaalde reformatorische scholen leerlingen voorhouden dat homoseksualiteit moet worden afgewezen. Ook leggen ze leerlingen op dat hun uiterlijk in overeenstemming moet zijn met het “in de Schepping gelegde onderscheid tussen man en vrouw”. 

Er zijn islamitische scholen die jonge leerlingen voorspiegelen dat hun God LGBTI’s zou verafschuwen en dat de straf voor homoseksualiteit een stenenregen en de dood is.

Minister Slob schreef eerder aan de Kamer: “Het afwijzen van mensen met een donkere huidskleur, Joodse mensen en/of LGBTI’s op basis van hun huidskleur, geloof of seksuele geaardheid, is geen opvatting die de school mag uitdragen.” 

Tegelijkertijd stelt hij dat “scholen in een algemene identiteitsverklaring hun principes en uitgangspunten [mogen] uitdragen, onder andere op het gebied van relaties en samenleven.’ In die identiteitsverklaringen wordt een homoseksuele leefwijze vaak afgewezen, en ouders en/of kinderen worden veelal geacht daarvoor te tekenen”.

Strenger

COC roept de Kamer in een brief op om de wet over de burgerschapsopdracht voor het onderwijs aan te scherpen, zodat scholen niet langer afwijzing van LGBTI’s mogen propageren.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Nederland moet scholen verbieden LGBTI-leerlingen te weigeren

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: