Hongaars parlement plant reeks holebifobe en transfobe wetten

Het parlement in Hongarije plant een reeks holebifobe en transfobe wetsvoorstellen. Dat meldt Oost-Europa-kenner Rémy Bonny. Er is momenteel een avondklok om 20 uur in Hongarije. Het parlement misbruikt de coronacrisis om andere ingrijpende wetten door te voeren.

Zo is er een voorstel om het Gelijkekanseninstituut af te schaffen en de grondwet aan te passen. De grondwet moet “christelijke opvoeding” en “het recht op te groeien als het geboortegeslacht” bevatten. Genderbinariteit zou ook in de grondwet ingeschreven worden. 

In de praktijk zal dit het eerder gestemde verbod op administratieve wijziging van geslachtsregistratie (legal gender change) in de grondwet verankeren. 

Adoptie door holebikoppels zou door de grondwetswijziging ook onmogelijk worden. 

Bonny vreest ook in de praktijk een verbod op homopropaganda. Scholen zouden dus het thema LGBTI niet meer mogen brengen. 

Het wetsvoorstel gebruikt volgende bewoordingen (Hongaars vertaald naar het Engels):

New, modern ideological processes in the Western world – which raise doubts about the non-creation of men and women – threaten the right of children to healthy development enshrined in the Hungarian Constitution. In order to guarantee this specially named right of children, it is necessary to ensure the right of the child to the identity corresponding to the sex of birth, which the state must protect by all means at its disposal. Birth is not a gift that can be changed: people are born male or female. And human dignity thus includes the right of every child to a self-identity, appropriate to his or her sex at birth, part of which is to enjoy protection against mental or biological interference that affects his or her physical and mental integrity.

Gelijkekanseninstituut

De Europese Unie verplicht lidstaten een instelling rond gelijke kansen te hebben. Het Gelijkekanseninstituut zou overgenomen worden door het reeds bestaande Commissariaat voor Fundamentele Rechten. Huidig commissaris is Ákos Kozma, voormalige professor aan de de Katholieke Pázmány Péter Universiteit en een trouwe soldaat van de ultraconservatieve regeringspartij Fidesz

Afgaande op de parlementaire agenda zou deze verandering al op 1 januari 2021 een feit kunnen zijn. 

Democratie afschaffen

“Eerste minister Viktor Orbán wil democratie afschaffen”, reageert Bonny. “Hij misbruikt hiervoor de coronacrisis.” 

“Orbán valt steeds de EU aan en papt aan met Rusland. Dit is de laatste kans voor Europa en het Hongaarse volk om te strijden voor grondrechten.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Rémy Bonny

%d bloggers liken dit: