#SOLO | Singlevriendelijk uitgaan, uiteten en reizen

Woningmarkt, arbeidsmarkt, fiscus. Singles en alleenwoners worden vaak achtergesteld. Maar ook in meer ‘anekdotische’ aspecten van het leven hebben singles het moeilijk. Op café gaan, uiteten of op reis gaan.

11 november is Vrijgezellendag of Singles Day wegens de vier eentjes (11/11) in de datum. Deze dag is een Chinese uitvinding en is een excuus om meer te verkopen. Be Out gebruikt deze als excuus om de situatie van singles en specifiek alleenwoners te bekijken. Want als de coronacrisis (wederom) iets aantoonde, is dat het beleid zo goed als blind is voor alleenwoners.

Reizen kan erg duur zijn voor een soloreiziger. Je kan het uiteraard goedkoop houden, door promo’s te zoeken, of bereid zijn zaken te delen. Maar wie een pakketreis wil boeken, zal supplementen betalen. 

“De eenpersoonstoeslag of ‘singlesupplement’ die veel hotels aanrekenen voor een kamer maakt alleen reizen enorm duur”, merkt Brussels Parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld) op. Met haar vereniging All1 focust ze op singles en alleenwoners. 

Tegelijkertijd is de vraag naar een betaalbare reis op maat enorm groot onder de alleenstaanden. De toeristische sector heeft zich tot nu toe vooral gefocust op koppels en gezinnen. 

Wie slim genoeg is, organiseert zijn reizen zelf. Famo van The Broke Belgian bijvoorbeeld houdt het goedkoop. Maar reis wat meer standaard, genre ‘een weekje (vul bestemming in) boeken’, kost soloreizigers extra. 

Drempels

Maar reizen is meer dan enkel de prijs. Het is ook de ervaring. Net als in eigen stad is alleen uiteten een drempel. Vooral ’s avonds. Krijg je wel een tafel voor één? En is dat een leuke tafel? 

“De drempel om alleen een restaurant binnen te stappen, blijft hoog voor alleenstaanden. Iemand die alleen aan een tafeltje zit, wordt vaak als triest of eenzaam beschouwd”, ziet Dejonghe.

Toeristische diensten kunnen daarop inspelen, door te overleggen met horeca en te sensibiliseren. 

Beeld: Timothy Junes

Een gedachte over “#SOLO | Singlevriendelijk uitgaan, uiteten en reizen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: